Velika džamija Sankt Petersburga: Historija i arhitektura Velika džamija Sankt Petersburga: Historija i arhitektura
Velika džamija Sankt Peterburga donedavno je bila najveća je džamija u europskom dijelu Rusije. Zgradu je u periodu 1909-1920. godine sagradio arhitekt Nikolaj Vasiljev,... Velika džamija Sankt Petersburga: Historija i arhitektura

Velika džamija Sankt Peterburga donedavno je bila najveća je džamija u europskom dijelu Rusije. Zgradu je u periodu 1909-1920. godine sagradio arhitekt Nikolaj Vasiljev, a osim njega u gradnji su sudjelovali i inženjer S. Krichinski i arhitekt A. von Gauguin. Gradnja džamije završena je  1913. godine i  posvećena je tristotoj godišnjici dinastije Romanovih. Međutim, trebalo je još sedam godina da završe radovi na unutrašnjoj dekoraciji.

Među ljudima prva se džamija u Sankt Peterburgu vrlo dugo zove i “Tatarska”, a područje u blizini hrama nosilo je ime Tatarstan. Najvjerojatnije se to može objasniti činjenicom da je tatarska zajednica u nekom trenutku aktivno bila uključena u izgradnju džamije.  Džamija u Sankt Peterburgu jedna je od najvećih u Europi, može primiti do 5000 ljudi.

Godine 1882. Selim-Girei Tevkelev koji je 1865. imenovan je muftiju Orenburg dobio je saglasnost ministra grofa Tolstoja za gradnju džamije u Sankt Peterburgu. Godine 1906. ministar je formirao poseban odbor na čelu sa Ahunom Ataullom Bayazitovim kako bi u roku od 10 godina za izgradnju džamije prikupio 750 000 rubalja. Organizirali su prikupljanja sredstava širom Ruskog Carstva. Pored toga, odbor ulaže u hartije od vrednosti u ukupnom iznosu od 142 000 rubalja za projekat džamije. Najveći donator bio je Said Abdoul Ahad, Emir iz Buhare.

Zidovi su rađeni sivim granitom, a kupola i oba minareta  prekriveni su mozaičnom keramikom nebesko-plave boje. To je djelo Petera Vaulina i radnika njegove radionice u Kikerinu. Na džamiji su radili vješti majstori iz srednje Azije. Fasade su ukrašene ajetima iz Kur’ana koristeći karakterističnu arapsku kaligrafiju. Unutarnji stubovi su izrađeni od zelenog mramora. Žene se mole na prvom spratu, iznad zapadnog dijela dvorane. Džamija je izvorno bila prekrivena ogromnim tepihom, kojeg su napravili srednjoazijski majstori.

Sovjetske vlasti su 1940. godine zabranile obavljanje namaza u ovoj džamiji i pretvorile zgradu u skladište medicinske opreme. Na zahtjev prvog indonezijskog predsjednika Sukarnoa, deset dana nakon njegove posjete gradu, džamija je vraćena muslimanskoj vjerskoj zajednici Sankt Peterburga 1956. godine. Velika obnova džamije izvršena je 1980. godine.

Cafer Nasibullahoglu, muftija Sankt Peterburga, izjavio je da je u periodu kada je sagrađena džamija, u gradu živjelo 8 hiljada muslimana. Takođe je rekao da trenutno u Sankt Peterburgu živi oko 700 hiljada muslimana.

Za Intelektualno.com piše: Faris Marukić

Facebook komentar

Intelektualno