U organizaciji BZK Preporod u Mostaru predstavljena knjiga “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja” U organizaciji BZK Preporod u Mostaru predstavljena knjiga “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja”
U subotu 16.11.2019 godine je u multimedijalnoj sali Studentskog hotela Mostar, a u organizaciji Bošnjačke zajednica kulture “Preporod” – Gradsko društvo Mostar, održana promocija... U organizaciji BZK Preporod u Mostaru predstavljena knjiga “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja”

U subotu 16.11.2019 godine je u multimedijalnoj sali Studentskog hotela Mostar, a u organizaciji Bošnjačke zajednica kulture “Preporod” – Gradsko društvo Mostar, održana promocija knjige autora magistra Admira Lisce – Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja.

Nakon pozdravnih poruka i čitanja dijelova knjige u kojoj su sažete priče Bošnjaka koji žive van Bosne i Hercegovine, promotor Sanadin Voloder iskazao je značaj knjige i same brige o dijaspori, terminu domovinske zemlje, te prisutne upoznao o angažmanu autora na samom djelu i prije njega.

Također promotor je bio i sam autor koji je istakao činjenice koje su ga ponukale da krene sa pisanjem ovog djela i rezultate koje je knjiga u vrlo kratkom roku ostvarila.
Istraživanja koja je autor radio u svrhu pisanja knjige dovela su ga do spoznaje da se vrlo malo piše o stanju bošnjačke dijaspore i njihovoj integraciji u zemljama u kojima su, stoga je prisutne upozna o važnosti diskusija da ovu temu.
Autor je, kako u knjizi, tako i na promociji uvrstio historijsku notu iseljavanja bošnjaka i načina integrisanja, što je dodatno doprinijelo zaniljivosti samog događaja.

Promocija je zaključena sa informacijom o novim istraživanjima na kojima autor radi, a koja će u narednom periodu biti sažeta u novu knjigu.

Izvor: BZK Preporod

Intelektualno.com

 

Facebook komentar

Intelektualno