Promocijom zbirke poezije „Mostovi prijateljstva 3“ počelo obilježavanje Međunarodnog dana Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji Promocijom zbirke poezije „Mostovi prijateljstva 3“ počelo obilježavanje Međunarodnog dana Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji
U prisustvu velikog broja zvaničnika i ljubitelja pisane riječi 26.09.2019 g. u Likovnom salonu u Velesu povodom „28 septembra – Međunarodnog dana Bošnjaka” promovisana... Promocijom zbirke poezije „Mostovi prijateljstva 3“ počelo obilježavanje Međunarodnog dana Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji

U prisustvu velikog broja zvaničnika i ljubitelja pisane riječi 26.09.2019 g. u Likovnom salonu u Velesu povodom „28 septembra – Međunarodnog dana Bošnjaka” promovisana je zbirka poezije „Mostovi prijateljstva 3″ od Grupe autora na makedonskom i bosanskom jeziku u izdanju Divana, koji je zajedno sa Klubom pisaca „Racin” bio organizator manifestacije. Promotori zbirke poezije bili su književnici Šefkija Borančić, Igor Krajčev i Avdulah Ramčilović, a moderator Lili Arsova.

Manifestaciji su prisustvovali Gradonačalnik Velesa, Ace Kocevski, poslanici Skupštine RS Makedonije Zećir Ramčilović, Panče Ivanov i Agim Murtezanov, Zamenik ministar Ministarstva političkog sistema, Nedžad Mehmedović, otpravnik poslova Ambasade Bosne i Hercegovine, Jasmin Gagula i dr.

Manifestaciju u ime Skupštine je otvorio poslanik Zećir Ramčilović, koji je pozdravio prisutne goste, autore i ljubitelje pisane riječi i između ostalog je rekao: „Poruke razumjevanja, ljubavi, mira, sloge, poštovanja su poruke pisaca zastupljenih u zbirci poezije „Mostovi prijateljstva 3″, ali i univerzalne poruke sa kojim možemo graditi bolju budućnost. Neka nam je sretan, vjekovit i vječan  Dan Bošnjaka i da zajedno sa svim građanima Makedonije i regiona idemo naprijed, kao što rekoh gradeći bolju budućnost, koja je moguća samo ukoliko iskreno gradimo mostove prijateljstva, kao što vi to radite poštovani književnici”.

Autorima u zaslužnim pojedincima i institucijama za razvoj kulture RS Makedonije, Predsjednica Divana, Safeta Cucak je uručila zahvalnice. Prisutni su uživali u stihovima pročitanih od strane 24 autora iz MAkedonije, ali i iz šireg okruženja, Reho Ramčilović iz Crne Gore, Sadik, Idrizi, Mustafa Balje i Anesa Toro iz Kosova, Avdulah Ramčilović iz Austrije. Manifestacija je bila obogaćena muzičkim tačkama klasične muzike i instrumentalnih obrada sevdalinki.

Promocija je dio obilježavanja „28 Septembra – Dana Bošnjaka”, a narednih dana ima nekoliko događaja posvećenih obilježavanju ovog značajnog dana.

Intelektualno.com

Facebook komentar

Intelektualno