Promocija trećeg broja Godišnjaka Udruženja BATHINVS „Acta Illyrica“ Promocija trećeg broja Godišnjaka Udruženja BATHINVS „Acta Illyrica“
Posljednja sedmica u 2019. godini u svečanoj sali dekanata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu bila je rezervisana za promociju trećeg broja Godišnjaka „Acta Illyrica“,... Promocija trećeg broja Godišnjaka Udruženja BATHINVS „Acta Illyrica“

Posljednja sedmica u 2019. godini u svečanoj sali dekanata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu bila je rezervisana za promociju trećeg broja Godišnjaka „Acta Illyrica“, posvećenog rimskom osvajanju i njegovim posljedicama na širem prostoru našeg regiona. Udruženje za proučavanje i promoviranje drevnih i klasičnih civilizacija te ilirskog naslijeđa BATHINVS sa još jednim u nizu uspješnim projektom okončalo je 2019. godinu i najavilo nove akademske i naučno-istraživačke projekte u predstojećoj 2020. godini. Promocija trećeg broja časopisa „Acta Illyrica“ održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo,a domaćin promocije je bio Centr za historijska istraživanja (CeHis) Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.Cilj ove nagrade jeste da se podstakne rad studenata koji u procesu svog visokoškolskog obrazovanja pokazuju talenat i interes za izučavanjem najstarijeg arheološkog i historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Svrha nagrade jeste da na dostojanstven način, kroz  analizu stručnih publikacija, čiji je sadržaj blizak stvaralaštvu Esada Pašalića, ukaže na naučno naslijeđe istog.

U trećem broju Godišnjaka „Acta Illyrica“ publikovano je pet naučno-istraživačkih radova. Ono što je novitet u odnosu na prethodna dva izdanja časopisa jesu četiri studentska rada koja su osvojila prva tri mjesta za nagradu „Prof. dr. Esad Pašalić“. Najtalentovaniji studenti čiji su prikazi knjiga okarakterisani najkvalitetnijim od strane stručne komisije dobitnici su novčane nagrade čiji je ukupan fond iznosio 1000 KM (1. mjesto – 500 KM,  2. mjesto – 300KM i 3. mjesto – 200 KM). Svakako da je navedena aktivnost veliki podstrek mladim osobama u daljnjem naučnom razvoju. Cilj nagrade je postaknuti talentovane studente historije i arheologije da u svom budućem istr

Moderatorica promocije bila je arheologinja Adisa Lepić, MA kustostica Zemaljskog muzeja BiH. Ističući značaj časopisa moderatorica je posebno istakla da redakciju ovog časopisa čine naučnici i stručnjaci koji predstavljaju najveće autoritete u poljima svog djelovanja, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz zemalja regiona. Naime, u ovom broju redakciju čine naučnici sa Univerziteta u Ljubljani, Univerziteta u Beogradu, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta u Rijeci, Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu, Arheološkog muzeja u Zagrebu, Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Tuzli.

Nešto više da kažu o samom časopisu i zapaženim rezultatima Udruženja BATHINVS u proteklom periodu bio je zadatak šefa katedere za stari vijek Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, prof.dr.Salmedina Mesihovića. Profesor Mesihović najprije je istakao činjenicu da je od ovog broja časopis „Acta Illyrica“ indeksiran i arhiviran u američkoj bazi podataka EBSCO host, gdje je indeksirano više od 3,7 milijardi publikacija vodećih svjetskih izdavača i smatra se jednom od najcjelovitijih baza kada su u pitanju stručni časopisi iz oblasti društvenih i humanističkih nauka. Pohvalio je sve radove objavljene u časopisu i posebno se nadovezao na značaj i sadržaj radova dr. sc. Feđe Milivojevića,doc.dr. Almira Marića, Gorana Popovića,MA, doc. dr. sc. Amre Šačić Beća i  dr. sc. Edina Veletovca, te rad Arnele Selimović,MA o rimskom municipiumu S. Svi ovi autori su pisali o temama koje nisu toliko popularne i poprilično je historiografija zanemarila njihov značaj, pa je Mesihovć iskazao nadu da će upravo ovi mladi historičari donijeti nešto drugačiju percepciju i historiografski diskurs u posmatranju antičke prošlosti prostora Bosne i Hercegovine i regiona.

Voditelj Centra za historijska istraživanja (CeHIS) Sarajevo i prodekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu doc.dr.Amir Duranović govorio je nešto više o sadržaju i promociji časopisa „Acta Illyrica“. Kroz svoje izlaganje posebno je naglasio orijentaciju prema mladim historičarima i arheolozima. Kao potvrdu ovoj tezi naveo je dodjelu nagrade „Prof. dr. Esad Pašalić“, koja je dodijeljena najtalentovanijim studentima. Prodekan Duranović je bio predsjednik međunarodne komisije koja je donjela odluku o laureatima ovogodišnje nagrade. U kontekstu promocije doc.dr. Duranović spomenuo je i odličnu saradnju Udruženja BATHINVS sa Centrom za historijska istraživanja (CeHIS) Sarajevo.

Prije nego što su uručene nagrade „Prof. dr. Esad Pašalić“, prisutnima se obratio i predsjednik Udruženja BATHINVS i glavni i odgovorni urednik trećeg izdanja časopisa „Acta Illyrice“, dr.sc.Edin Veletovac, koji je govorio nešto više o projektima realizovanim u 2019. godini. U svom obraćanju spomenuo jemnoge aktivnosti koje su urađene u proteklom periodu. Istakao je veliku zahvalnost svima onima koji su učestvovali u izradi trećeg broja časopisa „Acta Illyrice“, te naveo činjenicu da je riječ o međunarodnom časopisu koji okuplja naučnike iz više zemalja. Spomenut je i potpisani ugovor između Udruženja BATHINVS, izdavača časopisa „Acta Illyrica“ i predstavnika EBSCO kompanije. Časopis će biti dostupan korisnicima EBSCO Discovery Service (EDS) koji trenutno koristi preko 14 000 naučnih i obrazovanih institucija širom svijeta. Veletovac se također zahvalio Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo koje je u okviru projekta „Kulturno-historijski razvoj prostora Bosne i Hercegovine u rimskom periodu sa akcentom na sarajevsku regiju“ podržalo publikovanje trećeg broja Godišnjaka Udruženja BATHINVS „Acta Illyrica“.

Na kraju su uručene nagrade „Prof. dr. Esad Pašalić“, a čast da podijeli nagrade najtalentovanijim studentima pripala je potpredsjednici ANUBIH akademkinji dr.sc. Adili Pašalić Kreso, kćerki uglednog bosanskohercegovačkog naučnika Esada Pašalića. PašalićKreso kao veliki prijatelj i potpora Udruženja BATHINVS  iskazala je veliko zadovoljstvo i zahvalnost za učešće i prisustvo u još jednoj uspješnoj godini kada je u pitanju Udruženje BATHINVS i projekti koji su urađeni u proteklom periodu. Na kraju treba dodati da su dobitnici nagrade „Prof. dr. Esad Pašalić“, Goran Popović, koji je osvojio prvo mjesto, Dženana Kahriman, koja je bila druga, a treće mjesto su podijelili Zerina Kulović i Fadil Hadžiabdić.

Svećana sala dekanata Filozofskog fakulteta u Sarajevu bila je odlično popunjena, a pored javnosti, profesora i studenata na promociju je došao i veliki broj tv kuća, novinskih agencija i predstavnika nekoliko web portala. Navedene stvari idu u prilog činjenici da je zanimanje za antičku prošlost ovdašnjih prostora na puno većem nivou, nego što je to bio slučaj ranije. Svakako da je Udruženje BATHINVS svojim projektima i sadržajima koji su privukli javnost i u posljednje vrijeme državne strukture i širu akademsku zajednicu značajno doprinijelo popularizaciji ilirske prošlosti prostora Bosna i Hercegovine i regiona.

 

Za Intelektualno.com piše: Aldin Ćatić

 

Facebook komentar

Intelektualno