Promocija knjige “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja” u Mostaru Promocija knjige “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja” u Mostaru
Knjiga „Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja“ bosasnkohercegovačkom stanovništvu pruža prikaz onoga ko su i šta rade Bošnjaci u dijaspori, na koji način njeguju... Promocija knjige “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja” u Mostaru

Knjiga „Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja“ bosasnkohercegovačkom stanovništvu pruža prikaz onoga ko su i šta rade Bošnjaci u dijaspori, na koji način njeguju svoje i istinsko, dok Bošnjacima u dijaspori pruža jasan znak da u matici nisu zaboravljeni, te da ljudi žele čuti i vidjeti o njihovim poduhvatima, kojima ispisuju zlatna slova u historiji kako rodne zemlje, tako i države u kojoj trenutno borave. Autor je za ovu knjigu odbrao najzanimljivije tekstove o bosanskohercegovačkoj dijaspori od Australije do Meksika, od Islanda do Portugala.

Autor je uspio sakupiti veliki broj pozitivnih priča o Bošnjacima širom svijeta, a posebno se istakla historijska nota djela, jer prije svake priče autor historijskim činjenicama daje hronološki prikaz doseljavanja Bošnjaka u neku od mnogobrojnih zemalja gdje su nalazili svoje utočište.

Autor Admir Lisica, magistar historije, prepoznao je velike i značajne poduhvate, uvidio je da se u sve većoj mjeri budi svijest Bošnjaka o nacionalnoj vrijednosti i jedinstvu, uvidio je da su Bošnjaci u dijaspori itekako vezani za domovinu, što iskazuju kroz spektar raznih aktivnosti. Biti Bošnjak u dijaspori je težak put i odluka, a autor je ovim djelom iskazao poštovanje svijetlim primjerima onih koji se na to odluče, iskazao je poštovanje i podršku onima koji ulažu značajne napore, trud i dogovor zarad većih uspjeha, te je autor ovim putem iskazao doprinos jačanju veza između Bošnjaka u Bosni i Bošnjaka u dijaspori.

Promocija će biti održana u subotu 16. novembra 2019. godine sa početkom u 19h (Studentski hotel Mostar), a u organizaciji BZK Preporod iz Mostara. Ujedno će ovo biti 22. grad u kojem će se prezentirati “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja”

Dobro nam došli!

Intelektualno.com

Facebook komentar

Intelektualno