Procvat potraženje za halal proizvodima u Moskvi Procvat potraženje za halal proizvodima u Moskvi
Broj proizvođača halal hrane iz ruske muslimanske zajednice znatno je porastao u Moskvi, pri čemu mnogi planiraju plasman svojih proizvoda na druga tržišta unutar... Procvat potraženje za halal proizvodima u Moskvi

Broj proizvođača halal hrane iz ruske muslimanske zajednice znatno je porastao u Moskvi, pri čemu mnogi planiraju plasman svojih proizvoda na druga tržišta unutar i van zemlje izvijestio je 22. jula „ASEAN Post“. „U posljednjih nekoliko godina, halal je postao trend u Rusiji “, objasnio je Arslan Gizatullin koji je otvorio postrojenje za proizvodnju mesnih proizvoda” Halal-Ash “u gradu Shchyolkovo, Moskovska oblast još 2012. godine.

Tvornica je bila među prvima takve vrste kada je otvorena prije nekoliko godina, rekreirajući mesne proizvode u sovjetskom stilu u skladu sa islamskim, šerijatskim propisima.  “Sada odlazim na izložbe i vidim proizvode jednog, dva, tri proizvođača. Vidim da konkurencija raste “, dodao je Gizatullin koji zapošljava 35 radnika i dnevno proizvede do 1,5 tona mesnih prerađevina.

Centar za standardizaciju i certifikaciju halala proizvoda, pod nadležnošću Ruskog vijeća muftija, odobrio je certifikate za više od 200 kompanija od kada je otvoren 2007. godine. Sada, halal ekonomija u svijetu vrijedi više od 2,1 trilijuna američkih dolara, i nije ograničena samo na meso. Tako su ruske kozmetičke firme i one iz oblasti uslužnih djelatnosti, poput halal hotela dobili dozvolu od centra, dok državna Sberbank razmišlja o stvaranju islamskog financijskog entiteta, kao dijela svog ukupnog sistema.

Alif, kozmetička firma sa sjedištem u Moskvi, nova je kompanija u izvozu halal robe u druge zemlje. “Naši su prioritetni ciljevi izvoz u Francusku, Tursku, Dagestan, Iran, Čečenija, Uzbekistan, Kazahstan i Kraljevinu Saudijsku Arabiju”, izjavila je menadžerica ove kompanije Halima Hosman koja je pokrenula Alif 2018. godine.

Prema izvještajima certifikacijskog centra, broj certificiranih kompanija raste za pet do sedam firmi godišnje – od raspada Sovjetskog Saveza. Ruska privreda stagnira, a vlada predviđa rast od samo 1,3% ove godine, pa vlasti potiču halal privredu, jer ona raste po stopi od 15% svake godine. Rushan Abbyasov, zamjenik šefa Vijeća muftija, rekao je: “Rusko ministarstvo poljoprivrede podržavalo je centar u njegovim naporima na povećanju izvoza u islamski svijet.”

Za Intelektualno.com: Faris Marukić

Facebook komentar

Intelektualno