Održana promocija knjige Objava – oblikovanje “Nove prepoznatljivosti” autora Senada Heveševića Održana promocija knjige Objava – oblikovanje “Nove prepoznatljivosti” autora Senada Heveševića
U organizaciji Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka (Usfin), jučer je održana promocija knjige “Objava – oblikovanje ‘Nove prepoznatljivosti’” mladog autora Senada Heveševića. U programu... Održana promocija knjige Objava – oblikovanje “Nove prepoznatljivosti” autora Senada Heveševića

U organizaciji Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka (Usfin), jučer je održana promocija knjige “Objava – oblikovanje ‘Nove prepoznatljivosti’” mladog autora Senada Heveševića. U programu su pored autora učestvovali dekan Fakulteta islamskih nauka, prof. dr. Zuhdija Hasanović, Hasan Hasić, moderator promocije Ajdin Halilić, te Ahmed Alili koji je na samom početku proučio odlomak iz Kur’ana.

U uvodnom obraćanju, moderator je upoznao prisutne sa autorovom biografijom.  Hevešević je rođen 6. juna 1989. godine u Rijeci (Republika Hrvatska). Završio je zagrebačku medresu „Dr. Ahmed Smajlović“ s odličnim uspjehom i kao učenik generacije. Nakon medrese, školovanje je nastavio u Tripoliju (Libija) na Univerzitetu islamskog misionarstva, gdje je proveo tri godine, do pogoršanja sigurnosne situacije u državi. Po povratku iz Libije 2011. godine upisuje Fakultet islamskih nauka, smjer Islamska teologija. Diplomirao je 2015. godine, te je iste godine upisao Master program na Fakultetu islamskih nauka. Sudjelovao je na susretima mladih teologa, različitim konferencijama, okruglim stolovima i sl. Iz tih susreta posebno se ističe organizacija i sudjelovanje u prikupljanju pomoći stradalima od poplava u maju 2014. godine te organizacija i sudjelovanje u prvoj generaciji studenata teoloških fakulteta različitih vjerskih zajednica koji su zajedno obišli mjesta stradanja naroda tokom rata od 1992 – 1995. Nakon 2 godine rada kao imam, muallim i hatib u Medžlisu Islamske zajednice Gunja u Hrvatskoj, početkom 2018. godine prelazi na mjesto glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Osijek, a ova knjiga je njegov prvijenac.

Jedan od recenzenata knjige, prof. dr. Zuhdija Hasanović, koji je i pratio pisanje iste, na početku svog izlaganja je citirao akademika Aziza ef. Hasanovića da je ona “početak koji puno govori”. Dr. Hasanović dalje dodaje da je teško odrediti žanr ovog djela, jer se bavi hadisom, tefsirom i sirom u isto vrijeme. Pohvalio je autorov potencijal i kvalitet, a za samo djelo kaže da predstavlja nešto originalno. Opisujući knjigu kaže i da prati redoslijed Kur’anske Objave i pojašnjava tadašnji život arapa. Za kraj, dr. Hasanović je preporučio često vraćanje ovom djelu, te uzimanje istog za platformu kako graditi sopstveni život.

Hasan Hasić, student Fakulteta islamskih nauka, na kojem izučava tefsir u svojoj master tezi, iskazao je veliko zadovoljstvo što ima priliku sjediti između dekana i svog prijatelja i kolege Senada Heveševića. Dodaje da je upravo dekan prof. dr. Hasanović znatno uticao na njih kao studente, predavajući hadis. Za autora kaže da ga još iz studentskih dana pamti kao vrijednog, živog i agilnog, te da ga je time kao stariji kolega motivisao. Također, Hasić je kazao da autor knjigu ne opterećuje sa puno detalja, a da seminar koji prati djelo pokazuje da Senad ne želi da naslov bude samo parola.

Izražavanjem časti što ima priliku pričati o svojoj knjizi na fakultetu na kojem je studirao, započeo je svoje obraćanje i pisac knjige Senad Hevešević. Inspiraciju je između ostalog, kaže našao i u predavanju Noumana Ali Khan-u o suri Feth, gdje on u 80% predavanja uopšte ne priča direktno o suri, već o kontekstu, historiji i zašto je ona objavljena. Istraživanjem je došao do zaključka da je upravo Kur’an korijen čitavog uspona arapske civilizacije, u svakom smislu. Naveo je dvije sure kao primjer kako je Kur’an snažno uticao na tadašnje odnose u društvu, mogu reći da je snažno zainteresovao prisutne za napisanu knjigu. Poručio je i da imamo priliku pronaći sebe i svoje životne situacije u ovoj hronologiji Kur’ana, te kroz praksu napraviti pozitivnu promjenu u životu.

Vrijedi dodati i da je autor na knjizi aktivno radio dvije godine, a prihodi od prodaje ovog djela će biti proslijeđeni za izgradnju Islamskog centra u Osijeku.

Za Intelektualno.com piše: Nedim Karčić

Facebook komentar

Intelektualno