Mladi iz Sarajeva posjetili polaznike mektebske nastave u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici Mladi iz Sarajeva posjetili polaznike mektebske nastave u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici
Povodom predstojećeg Dana državnosti jedne nam i jedine domovine Bosne i Hercegovine, IGMG Balkans – Omladinski sektor upriličio je posjetu Srebrenici. Ovom prilikom naši... Mladi iz Sarajeva posjetili polaznike mektebske nastave u Čaršijskoj džamiji u Srebrenici

Povodom predstojećeg Dana državnosti jedne nam i jedine domovine Bosne i Hercegovine, IGMG Balkans – Omladinski sektor upriličio je posjetu Srebrenici. Ovom prilikom naši članovi su polaznicima mektebske nastave Čaršijske džamije u Srebrenici podijelili Ilmihale i slikovnice sa islamskim sadržajem, te položili cvijeće u Memorijalnom centru u Potočarima, stoji u saopštenju Omladinskog sektora IGMG Balkans.

U okviru Organizacije dugo se razmišljalo kako na najbolji i najproduktivniji način obilježiti 25. 11. jedan od najvažnijih historijskih datuma naše domovine. Nakon konsultacija, došli smo do zaključka da je praznik najbolje obilježiti na način da se pomogne svome narodu. Ovaj projekat je organizovan ispred IGMG Balkans Centra, a projekat su organizovali i realizovali članovi IGMG Balkans – Omladinski sektor.

Danas, nakon nešto više od 24 godine od genocida u Srebrenici, gledajući mališane, naše male bulbule kako u mektebu uče o svojoj vjeri, najbolji je pokazatelj bosanskog silnog inata, koji stoji čvrsto i uspravno kao svaka munara naših obnovljenih ljepotica. Gledajući njihova nasmijana lica i njihovu radost prilikom podjele poklona, čovjek ne može da se ne osjeća ponosno.

Naša obaveza je sjećati se Srebrenice svakog 11. jula, međutim još je veća obaveza svakog Bošnjaka da radi, djeluje i pomaže svakog povratnika u manji bh. entitet. U posljednje vrijeme mnogo se govorilo o tome da je Srebrenica tema za priču i medijsku pažnju samo u sedmom mjesecu, kada se desio genocid.

Ono što nas je motiviralo, za ovakav projekat, jeste potreba da se skrene pažnja javnosti na ovaj grad u Istočnoj Bosni i nakon jula. Ljudi koji žive i privređuju u Srebrenici, djeca koja idu u škole i mektebe djeluju u ovom gradu tokom svih 12 mjeseci u godini i ne smijemo ih zaboraviti. Čak šta više, moramo ih se sjećati i pomagati svakim danom sve više.

Bošnjaci i naša djeca iz Srebrenice moraju znati da nisu sami, te sve dok smo mi tu nikada neće biti zaboravljeni, kao što neće i ne smiju biti zaboravljeni njihovi preci, čiji se ostaci pronalaze širom Bosne i Hercegovine. Sjećajmo se, pamtimo i opominjimo, te pomozimo naše povratnike i našu djecu kako u Srebrenici, tako u cijelom manjem bh. entitetu!

Piše: Mirza Malović

Intelektualno.com

Facebook komentar

Intelektualno