Koliki su mornarički kapaciteti Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije Koliki su mornarički kapaciteti Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije
Sjedinjene Američke Države Mornarica Sjedinjenih Američkih Država trenutno je najsnažnija mornarica na svijetu. Početkom 1990-ih, nakon završetka Hladnog rata, američka mornarica je svoj fokus... Koliki su mornarički kapaciteti Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije

Sjedinjene Američke Države

Mornarica Sjedinjenih Američkih Država trenutno je najsnažnija mornarica na svijetu. Početkom 1990-ih, nakon završetka Hladnog rata, američka mornarica je svoj fokus preusmjerila sa sukoba velikih razmjera,  scenarija zamišljenog za rat sa Sovjetskim Savezom, na regionalne sukobe. Kapaciteti američke mornarice po okončanju Hladnog rata polako se smanjuju , ali samo u kontekstu manjih plovila. „Plovni park“ SAD se dobro održava. I dalje se često porinu novi brodovi i radi na razvoju novih sistema.  Američka mornarica ima osoblje od skoro 320 000 ljudi.

Američka mornarica upravlja sa 11 velikih nosača aviona, koji uključuju jedan nosač klase Ford i ukupno 10 nosača aviona klase Nimitz, od kojih su neki dodatno unaprijeđene verzije. Svaki od ovih nosača aviona nosi između 70 i 80 aviona. Jedan ovakav nosač aviona veća je i moćnija sila od ukupne vazdušne snage mnogih pojedinačnih nacija. Nosači aviona raspoređeni su u borbenim grupama, uz niz drugih plovila i podmornica u pratnji. Ova plovila i brodovi u pratnji pružaju glavnom plovilu zaštitu od prijetnji iz vazduha, raketnog napada sa kopna, mora ili ispod morske površine. Također,  plovila iz pratnje sama pružaju dodatne dodatnu udarnu moć.

Ratna mornarica SAD-a ima značajne amfibijske jurišne sposobnosti. Takozvana “gator mornarica” upravlja sa 8 ili 9 plovila klasa Amerika i Wasp. Svaki od ovih ratnih brodova prevozi između 1 700 i 2 000 marinaca, kao i oklopna vozila, i isporučuju ih na obalu hoverkraftima, helikopterima ili na drugi način. Ti su ratni brodovi veći od većine nosača aviona drugih mornarica. Uz to, postoji 11 amfibijskih transportnih brodova klase San Antonio koji takođe pružaju dugotrajne amfibijske mogućnosti.  Mornarica Sjedinjenih Američkih Država raspolaže i sa 22 raketne krstarice klase Ticonderoga. Ovo su bili prvi borbeni brodovi opremljeni AEGIS sistemom naoružanja, najsofisticiranijim sistemom protivazdušne odbrane na svijetu. Ove krstarice napravljena su za zaštitu borbenih grupa od raketnih napada.

Američka mornarica gradi 3 izuzetno napredna razarače klase Zumwalt. Ovo su najveći razarači ikada izgrađeni. Zapravo po veličini i naoružanju, brodovi klase Zumwalt bliži su krstaricama, a ne razaračima. Ti su ratni brodovi usmjereni na napad na zemlju, ali mogu izvoditi i protivavionsku i mornaričku vatru. Takođe, operativna su i 64 razarača opšte namjene „Arleigh Burke“ koji sadrže veoma napredne sisteme.

Ratna mornarica SAD-a upravlja ukupno 3 izuzetno napredne podmornice klase Seawolf. Ti su brodovi mnogo napredniji od brodova u drugim zemljama. U arsenalu je i 14 vrhunskih podmornica klasa Virginije i 35 starijih klase Los Angeles.

Postoji ukupno 14 aktivnih plovila klase Ohio koji nose balističke rakete sa nuklearnim bojevim glavama. Te podmornice patroliraju vodama blizu SAD-a ili u udaljenijim dijelovima svjetskih okeana. Američka mornarica posjeduje i 3 700 borbena aviona. Većina su to multifunkcionalni avioni F/A-18 Hornet, kao i drugi prateći avioni koji su raspoređeni na nosačima aviona.

Ruska Federacija

Nakon pada Sovjetskog Saveza, ruska mornarica je naslijedila svoju flotu od sovjetske mornarice. Od ranih 1990-ih s krajem Hladnog rata i stalnim problemima s finansiranjem ruska flota je znatno smanjena. Većina plovila su relikvije hladnog rata. Tokom posljednje dvije decenije, ruska mornarica suočena je sa stalnim problemima u održavanju svojih glavnih plovila zbog ograničenih finansija. I pored svih problema Mornarica Ruske Federacije je  iznimna sila sa oko 140 000 članova, brojnim ratnim brodovima i podmornicama.

Ruska mornarica upravlja jednim avionom Admiral Kuznjecova. Ovaj nosač znatno je manji od američkih rivala. Službu Admirala Kuznjecova u ruskoj mornarici prožimaju razni problemi i avionske nesreće. Postoje problemi sa pogonskim dijelom plovila. Rusija se definitivno bori da očuva svoj jedini nosač aviona i održi ga u operativnom stanju. U Rusiji nema trenutnih planova za izgradnju nasljednika ovog broda, iako je u sovjetskom periodu izrađen plan za razvoj mnogo snažnije nosača aviona.

Ruska mornarica upravlja jednom borbenom krstaricom klase Petar Veliki, ali se, očito, također bori da održi ovaj ogromni ratni brod. Postoje 3 manje raketne krstarice klase Slava koja imaju sjajne protubrodske, protivavionske i protivpodmorničke mogućnosti. Postoji oko Mornarica Ruske Federacije posjeduje i 15 razarača, uključujući razarače protiv podmornice klase Udaloy i razarače opće namjene klase Sovremenny. Operativno je i oko 9 fregata i 24 korvete.

Ruska pomorska pješadija nije toliko brojna i broji samo oko 12 000 pripadnika. Ruske specijalne pomorske snage isporučuje na obalu jednim transportnim brodom klase Ivan Gren. Postoji još 15 amfibijskih brodova Ropucha I i Ropuch II i 4 broda klase Alligator. Ruski amfibijska plovila su mnogo manja od svojih američkih suparnika.

Ruska mornarica upravlja brojnim nuklearnim podmornicama. Postoji nekoliko brodica s nuklearnim pogonom klase Akula, koje čine oko polovine ruskih nuklearnih podmornica. Gradi se nekoliko novih podmornica klase Graney s nuklearnim pogonom. Također postoje i 3 podmornice za krstareće rakete klase Oskar II. Ovo su najveće podmornice ikad napravljene i predviđene su za napad na bojne grupe nosača aviona SAD-a i obalne instalacije. Također postoje i patrolne podmornice klase Kilo, koje se koriste za odranu mornaričkih baza.

Izgleda da ruska mornarica snažno ulaže u svoje nove podmornice klase Borei, od kojih su 3 u službi, dok se još 5 gradi prilično brzim tempom. One nose nuklearne interkontinentalne rakete. Postoji nekoliko starijih podmornica opremljenih balističkim raketama klase Delta IV koji, takođe, predstavljaju značajnu prijetnju.

Brojni analitičari tvrde da je ruska mornarica trenutno iza kineske u pogledu broja i tonaže ratnih polovila. Međutim, ruska mornarica upravlja nizom dokazanih i izuzetno smrtonosnih podmornica opremljenih balističkim raketama. Ruska mornarička avijacija djeluje sa oko 360 letjelica, uključujući mali broj ophodno-protupodmorničkih aviona dugog dometa Tu-142, onih srednjeg dometa Il-38 i taktičke bombardere Su-24.

Za Intelektualno.com priredio: Faris Marukić

Facebook komentar

Intelektualno