Koji su prema Halal Timesu glavni izazovi sa kojima se susreću mlada halal preduzeća širom svijeta Koji su prema Halal Timesu glavni izazovi sa kojima se susreću mlada halal preduzeća širom svijeta
Razlozi njihovog slabog učinka mogu biti mnogostruki.  Međutim, najvažniji među mnoštvom drugih su nesigurnost i neznanje o mogućnostima koje industrija pruža. Poslovi sa fokusom... Koji su prema Halal Timesu glavni izazovi sa kojima se susreću mlada halal preduzeća širom svijeta

Razlozi njihovog slabog učinka mogu biti mnogostruki.  Međutim, najvažniji među mnoštvom drugih su nesigurnost i neznanje o mogućnostima koje industrija pruža.

Poslovi sa fokusom na  muslimane ili halal poduzeća pokreću svoj posao. Na tržištu vide ogroman potencijal. Većina njih zna da postoji ogroman potencijal u globalnoj halal industriji. Učestvuju na raznim sajmovima ili izvoznim konferencijama/seminarima. Međutim, oni nisu proaktivni u pronalaženju i upoznavanju poslovnih partnerima s drugih tržišta, koji se također bave nekim halal biznisom. Dešava se da čak ne prate ni ljude s kojima su se susretali na ovim izložbama.

Spoljni izazovi

U principu, mala halal preduzeća se suočavaju sa dvije vrste izazova. Glavni vanjski problem s kojim se suočavaju ove kompanije je nedostatak adekvatnih sredstava za rast njihovog poslovanja. Čini se da islamska bankarska industrija ima puno novca. Međutim, ona nekada ne pruža dovoljnu podršku  halal preduzetnicima koja im je zapravo potrebna za daljnju rast poslovanja. Unatoč slobodnom protoku novca u islamskoj finansijskoj industriji, čini se da postoji razdvojenost između zajmodavaca i halal preduzetnika na svim razinama.

Interni izazovi

Većina halal kompanija nema know-how kako bi poboljšala svoju ponudu proizvoda, te kako bi bila prihvatljiva međunarodnom tržištu.

Globalno tržište halal proizvoda i usluga je ogromno, ali raspršeno. Ciljno grupa, muslimansko stanovništvo od 1,9 milijardi potencijalnih korisnika širom svijeta brzo raste. Međutim, kao i bilo koja druga globalna religija, i muslimani imaju različitu kulturnu pozadinu. Islam i njegove lokalne kulture isprepliću se u njihovim životima. Dostizanje ove izuzetno raznolike publike isključivo putem marketinga i reklamiranja može biti ograničavajući faktor.

To čak može značiti da ne možemo doprijeti do globalne muslimanske publike samo apelirajući na njih na ovaj ili onaj način. Biće potrebno uložiti dodatne napore da se značajnije dosegne ciljna grupa.

Za Intelektualno com preveo: Faris Marukić

Facebook komentar

Intelektualno