Cilj alternativnog kurikuluma za nastavu historije u osnovnim školama je razviti kritičko promišljanje kod djece Cilj alternativnog kurikuluma za nastavu historije u osnovnim školama je razviti kritičko promišljanje kod djece
Istraživanja koja su provedena u Bosni i Hercegovini pokazuju da se u udžbenicima historije za osnovnu školu na događaje promatra iz samo jedne perspektive.... Cilj alternativnog kurikuluma za nastavu historije u osnovnim školama je razviti kritičko promišljanje kod djece

Istraživanja koja su provedena u Bosni i Hercegovini pokazuju da se u udžbenicima historije za osnovnu školu na događaje promatra iz samo jedne perspektive. Pažnja učenika se često skreće na nebitno, a događaji i pojave se tumače pogrešno ili nepotpuno. U posljednjih nekoliko godina u Bosni i Hercegovini su usvojeni važni dokumenti koji govore o bitnosti da djeca usvajaju određene kompetencije i vještine. Međutim, u udžbenicima se ove odredbe nisu primijenile. Najveći problem u trenutnoj nastavi historije je nepostojanje razvoja kritičkog mišljenja kod djece.

S ovim u vezi, Udruženje nastavnika i profesora historije/istorije/povijesti Bosne i Hercegovine EUROCLIO HIP BIH objavio je dokument nastavnog materijala za predmet historija u osnovnim školama pod nazivom Alternativni kurikulum za historiju/istoriju/povijest u Bosni i Hercegovini doprinos promoviranju humanizma u nastavi historije i suočavanju s bosanskohercegovačkim kontroverzama.

Cilj ovog projekta bio je potaknuti promjene u nastavnim planovima i programima za nastavu historije u osnovnim školama. Težište alternativnog kurikuluma počiva na razvoju kritičkog mišljenja, poštivanju univerzalnih ljudskih prava i promoviranju općih civilizacijskih vrijednosti.

Tim kojeg čini Slavojka Beštić Bronza, Bojana Dujković Blagojević, Melisa Forić Plasto, Elma Hašimbegović, Senada Jusić – Dučić, Fahd Kasumović, Marija Naletić, Edin Radušić i Edin Veladžić ponudili su model kako modernizirati nastavu historije u Bosni i Hercegovini, koji treba da doprinese razvoju kritičkog mišljenja i pluralnog društva.

Predsjednica EUROCLIO HIP BIH, ujedno i jedna od autorica alternativnog kurikuluma mr. sc. Melisa Forić Plasto u razgovoru za Intelektualno.com istakla je kako je cilj da se promijeni paradigma izučavanja pojedinih tema na predmetu historija, to jeste da se stavi akcenat na promoviranju univerzalnih vrijednosti, te da se na pozitivan način promišlja o njima i njihovom značaju. Dodaje kako su pojedini nastavnici ovaj metod primijenili u nastavi, dok se drugi dio nastavnika mora potruditi i izaći iz zone komfora. Na pitanje kako će političke elite prihvatiti alternativni kurikulum, Forić Plasto izražava nadu da će se prepoznati ideje koje su promovirane kroz dokument. Dokument je javan, te je kao takav ponuđen i ekspertnim grupama svih ministarstava koji rade na izradi kurikuluma i nastavnih planova i programa (NPP) za predmet historija u osnovnim školama. Izučavati ratove, a promovirati mir i njegovu važnost, te isticati ravnopravnost i poštovanje kao vrijednost, je jako važno za budućnost naše djece, smatra Forić Plasto.  U izradi ovog nastavnog materijala iskorištena je važeća zajednička jezgra NPP-ova u Bosni i Hercegovini u kontekstu definiranih ishoda, koje su prema odabranim temama dalje razrađivali – rekla je Melisa Forić Plasto.

Za Intelektualno.com priredio: Alen Borić

 

Facebook komentar

Intelektualno