Auwal džamija: Kako je oslobođeni rob doveo do gradnje prve džamije u Južnoj Africi Auwal džamija: Kako je oslobođeni rob doveo do gradnje prve džamije u Južnoj Africi
Auwal džamija (nerijetko nazvana i Auwal mesdžid) prva je i najstarija džamija sagrađena u Južnoj Africi. To je evidentno po vrlo snažnoj usmenoj tradiciji... Auwal džamija: Kako je oslobođeni rob doveo do gradnje prve džamije u Južnoj Africi

Auwal džamija (nerijetko nazvana i Auwal mesdžid) prva je i najstarija džamija sagrađena u Južnoj Africi. To je evidentno po vrlo snažnoj usmenoj tradiciji koja također potvrđuje da je imam Abdullah Kadi Abdus Salaam, poznat i kao Tuan Guru, bio prvi imam u ove džamiji. Auwal džamija je izgrađena 1794. godine za vrijeme prve britanske okupacije rta Dobre nade i bio je glavna vjerska institucija tokom perioda od 1804. do 1850. godine. To je bila džamija koja je okupljala sve muslimane ovog kraja.

Auwal džamija, koja se nalazi u ulici Dorp, oduvijek je bila simbol borbe muslimana za priznavanje islama i njihove lične slobode. Džamija je sagrađena na zemljištu koje je pripadalo oslobođenom robu Coridonu van Ceylonu.

Tuan Guru je 1793. godine pušten s ostrva Robben, izdržavši zatvorsku kaznu od trinaest godina. Kad je 1793. osnovao svoju prvu medresu, imanje, skladište je iznajmio Coridon iz Cejlona, oslobođeni rob Salie van de Kaap. Zatim je podnio prijavu vlastima grada Capea za lokaciju u Cape Townu za izgradnju mesdžida, ali ona je odbijena. Tada je muslimanima bilo jedino dozvoljeno moliti se petkom na otvorenom prostoru u zapuštenom kamenolomu u ulici Chiappini (Cape Town). Tuan Guru, poznat i kao imam Abdullah, predvodio je muslimane naseljena na rtu u molitvi.

„Vryezwarten“ ,kako su zvali slobodne crne muslimane, Coridon of Ceylon 26. septembra 1794. godine,  kupio je dva imanja u ulici Dorp, Cape Town. Coridon je bio prvi musliman koji je posjedovao imanja u Cape Townu. Po smrti, njegova supruga Trijn van de Kaap naslijedila je imanja, kako je htio. Trijn je 1809. predala imanja svojoj kćeri Saartjie van die Kaap. Saartjie, izvanredna žena, stavila je na raspolaganje zemlju za izgradnju mesdžida koji je prvi put izgrađen 1794. godine, a dodatni radovi obavljeni su 1807. godine. Strukturalna promjena, izgradnja mihraba, bila je napravljena u cilju pretvaranja skladišta u pravu funkcionalnu džamiju. Ova džanija je uspostavljena u doba ropstva i u ozračju društvenih i političkih predrasuda.

Prema Achmat van Bengalenu, izgradnja Auwal džamije omogućio je izvjesni general Craigom koji je, po prvi put, dozvolio muslimanima da se javno mole u koloniji Cape. Auwal džamiju i danas možete pronaći u ulici Dorp, Cape Town, a stoji na raspolaganju svim vjernicima i dobronamjernim ljudima baš onako kako su njeni graditelji željeli. Postalo je središte muslimanske zajednice, regulirajući i uređujući njihov društveni i vjerski život.

Za Intelektualno.com piše: Faris Marukić

Facebook komentar

Intelektualno