Albanski otok Sazan: Nekada vojna baza, a danas popularna turistička atrakcija Albanski otok Sazan: Nekada vojna baza, a danas popularna turistička atrakcija
Otok Sazan smješten je na ulazu u Valonski zaljev, na jugozapadu Albanije. Nalzi se na mjestu gdje se spajaju Jonsko i Jadransko more. Sa... Albanski otok Sazan: Nekada vojna baza, a danas popularna turistička atrakcija

Otok Sazan smješten je na ulazu u Valonski zaljev, na jugozapadu Albanije. Nalzi se na mjestu gdje se spajaju Jonsko i Jadransko more. Sa površinom od  5,7 km2 najveći je albanski otok. Godine 2010. albanska vlada osnovala je morski nacionalni park Karaburun-Sazan, kojem osim poluotoka Karaburuna i otoka Sazana pripada i najveća albanska morska pećina Haxhi-Ali pećina. Kroz historiju otok Sazan pripadao je različitim državama. Godine 1944. osvojili su ga albanski partizani, a Pariškim mirovnim sporazumom je 1947. godine i službeno postao dio Albanije.

S obzirom na savezništvo Albanije i Sovjetskog Saveza otok je za vrijeme Hladong rata korišten od strane Sovjeta koji su izgradili bazu za svoje podmornice. Nakon prekida veze između Tirane i Moskve 1960. godine otok Sazan postaje albanska vojna baza. Izgrađeno je malo naselje za vojnike i njihove porodice, kao i vrtić, škola, bolnica i kino. Na otoku se također nalazi i dio od deset hiljada bunkera koji se mogu pronaći širom Albanije. U tom periodu javnosti nije bilo dozvoljeno posjećivanje otoka. Postoje pretpostavke da je na otoku postojala i fabrika hemijskog oružja. Nakon smjene režima u Albaniji otok je postao nenaseljen, a tek 2015. godine otvoren je za javnost, te je postao jednom od najpopularnijih turističkih atrakcija u Albaniji.

Danas se na otoku  mogu pronaći komunističke građevine, kao i one nastale u vrijeme kada je Sazan bio vojna baza Italije, stotinu godina prije početka Prvog svjetskog rata. Sve zgrade na otoku su napuštene, a svi tragovi života njegovih stanovnika izbrisani su, te se može pronaći samo nekoliko predmeta. Građevine su obrasle zelenilom i teško se primjeti njihovo postojanje, osim ako se približi otoku.

Sazan ima specifičnu klimu koja nije mediteranska kao što bi se očekivalo, nego suprtopska. Upravo zbog posebne klime, ali i topografije, hidroloških i geoloških uvjeta, otok Sazan ima bogatu i raznoliku floru. Otok pripada zaštićenom teritoriju, a koristi se za istraživanja u suradnji sa međunarodnim univerzitetima. Albanska vojska otok i dalje koristi za sprovođenje vojnih vježbi, dok italijanska granična policija djeluje u okolini otoka radi sprječavanja krijumčarenja robe.

Otok Sazan simbol je komunističke Albanije i njene izoliranosti od ostatka svijeta. Na njemu je specifičan kontrast prelijepe prirode i neposebnosti komunističkih građevina, te ne iznenađuje da je u periodu kada je otvoren za javnost, od maja do oktobra, jedna od najpopularnijih destinacija u Albaniji.

Za Intelektualno.com priredila: Adna Serdarević

Facebook komentar

Intelektualno