Zulfikarpašić i Balić o položaju i moralu žene Bošnjakinje Zulfikarpašić i Balić o položaju i moralu žene Bošnjakinje
O snazi i ustrajnosti žene Bošnjakinje pisali su mnogi, a u narednih nekoliko tekstova izdvojićemo neke od izjava koje govore o ulozi i značaju... Zulfikarpašić i Balić o položaju i moralu žene Bošnjakinje

O snazi i ustrajnosti žene Bošnjakinje pisali su mnogi, a u narednih nekoliko tekstova izdvojićemo neke od izjava koje govore o ulozi i značaju bošnjačke žene.

Ciklus ćemo  započeti sa citatima Adila Zulfikarpašića i Smaila Balića.

U razgovoru sa Fahrudinom Đapom i Tihomirom Lozom (Povratak u Bosnu) Adil Zulfikarpašić detaljno govori o svojoj majci, ali i općenito o tradicionalnoj ženi bošnjakinji i njenom položaju u društvu.

„Što se tiče položaja moje majke, može se da je ona bila uz oca za familiju dominirajuća ličnost u kući. Donosila je odluke o kućanstvu, uopće, mogu reći da je imala jako sretan i fin život. Žene iz takvih familija su se na jedan specijalan način posjećivale između sebe, odlazile na sijela, moje sestre su išle na teferiće…

Na skoro sva putovanja moj otac je vodio majku, mene i još neku od sestara. Dok je on bio mlađi, majka je s njim išla i u lov, to je bio običaj kod bega. Ali, normalna stvar, to su bili familijarni lovovi na koje je išao on sa sinom i svojom ženom. Imao sam, dakle da je majka bila jedna dominirajuću ličnost, ne naravno u smislu da bi dominirala nad ocem, nego u smislu koji je zauzimala u familiji.

I danas smatram da je žena u jednoj tradicionalnoj muslimanskoj familiji bila jako cijenjena i poštovana i da je njeno pravo i mjesto koje joj je u osjećajnom i kulturnom smislu pripadalo, davalo mnogo više nego što danas društvo daje ženi. Po mom mišljenju žene su danas angažirane u vrlo brutalne sisteme u kojima se karijere postižu na razne nedolične načine.“

O značaju ženske časti  istaknuti bošnjački intelektualac Smail Balić navodi  kako je uvijek bilo važno da žena sačuva „obraz“. Također, Balić ističe i to da Bošnjaci nisu žalili svoju krv kada je upitanju ženska čast.

„Muslimanska žena je čedna i časna (rzli i obrazli), radina, nježna svojoj djeci i mužu odana. Sva ova svojstva su etički osnovana. Govorljiv dokaz za to pruža haremska lirika. Samo jedna moralno visoka sredina mogla je postati kolijevkom „Hasanaginice“, jedne od najdojmljivijih narodnih pjesama na svijetu, koja je zbog toga postala „biserom jugoslovenskog slavističkog istraživanja“. Među bosanskim muslimanima je osobito razvijeno poštovanje majke.

Njezina riječ ima često učinak i na zrele muževe. Uz majku se veoma poštuje sestra. Ona se u narodnim pjesmama redovno pojavljuje kao kao pouzdan oslonac i dobri duh svog brata. Bošnjačke djevojke su, kolko ih nije zahvatio val feminizma, povučene i stidne. One s puno pažnje i strahopoštovanja susreću starije ljude, osobito roditelje. Koliko se mnogo držalo do časti žene i djevojaka u Bosni i Hercegovini pokazuje uvjerljivo poznata „Sarajevska Kronika“ iz 18. stoljeća.

Pisac ovog ljetopisa, Mulla Mustafa ef. Bašeskija, sastavio je čitavu listu potresnih tragedija, koje su se za njegova vremena odigrale u glavnom gradu Bosne zbog povrede ženske časti.“

intelektualno.com

Facebook komentar

Intelektualno