Zajednički iftari u bošnjačkom džematu u Kopenhagenu Zajednički iftari u bošnjačkom džematu u Kopenhagenu
Zajednički iftari nisu rijetkost tokom mjeseca Ramazana. U svim muslimanskim zajednicama ovaj vid zajedničkih iftara je veoma poznat i sa radošću se upražnjava. Ovakva... Zajednički iftari u bošnjačkom džematu u Kopenhagenu

Zajednički iftari nisu rijetkost tokom mjeseca Ramazana. U svim muslimanskim zajednicama ovaj vid zajedničkih iftara je veoma poznat i sa radošću se upražnjava. Ovakva okupljanja ne manjkaju ni u džematima IZ Bošnjaka u Danskoj. Zajednički iftari u džematu Kopenhagen obavljaju se u danima vikenda, a večerašnji je prvi i sa radošću je dočekan.

Pokazatelj konstataciji jeste velika prisutnost džematlija i njihovih porodica. Ezanom je označen prekid posta, a džematlije su sa par hurmi i čašom vode ili limunade, prekinuli post. Ubrzo se oglasio mujezin sa ezanom za akšam namaz. Nakon akšam namaza postači ali i svi prisutni su, uživali u izobilju raznolike hrane, napitaka, kolača i voća.

Uz kahvu, kolače i lijep muhabet dočekaše jaciju i teravih namaz. Svake večeri po završetku namaza ramazanski imam Abdulvehab ef. Begić obrati se sa kratkim predavanjem o Ramazanu i blagodatima koji prate insane tokom mubarek mjeseca Ramazana. Sobzirom da je kratko vrijeme između iftara i sehura, džematlije se brzo raziđu kako bi stigli kućama i bili spremni da zaposte novi dan. Ramazan i Šerif Mubarek Olsun.

Za Intelektualno.com piše: Meho Ajanović

Facebook komentar

Intelektualno