Vlada koja krši ljudska prava treba da osjeti prezir od javnosti Vlada koja krši ljudska prava treba da osjeti prezir od javnosti
Prošle godine predstavnica Izraela Netta Barzilai pobjedila je na Evroviziji. Samo nekoliko dana poslije pobjede njihove predstavnice na Evrovizji, Izraelci su ubili 62 osoba... Vlada koja krši ljudska prava treba da osjeti prezir od javnosti

Prošle godine predstavnica Izraela Netta Barzilai pobjedila je na Evroviziji. Samo nekoliko dana poslije pobjede njihove predstavnice na Evrovizji, Izraelci su ubili 62 osoba (6 djece) u Palestini samo zato što su demonstrirali za bolje uslove zivota. Poslije toga je izraelska vlada nastavila sa ugrožavanjem prava Palestinaca i još više ljudi je stradalo.

Ove godine Benjamin Nentanyahu i njegovi desničari koriste takmičenje Evrovizije za prikrivanje bombardovanja i okupacije palestinske teritorije.

Neki kažu da ne treba miješati politiku sa muzikom i sportom. Sa tim se ne slažu mnogobrojni aktivisti u svijetu jer znaju koliko je važno sugerisati i ukazati na nepravdu pa makar se radilo i o sportskim ili kulturnim manifestacijama. Svakodnevno krŠenje povelje Ujedinjenih nacija, izazvalo je oŠtru osudu predstavnika kulture i sporta u Čitavom svijetu, pa tako i u Švedskoj. Umjetnici i muzičari njih 171 iz Švedske javno su iskazali svoj protest i potpisali peticiju sa kojom se protive organizaciji Evrovizije u Tel Avivu.

Upravu su kada kažu da je neophodno bojkotovati vladu koja se bavi okupacijom tuđe države, ruši ljudska prava, ubija, hapsi i zlostavlja djecu, pa i kad ta vlada organizuje muzička i sportska takmičenja. Vlada koja krši ljudska prava treba da osjeti prezir od javnosti a ne da se takvoj vladi dolazi na “party”.

Ako naši potpisi i demonstracije ne uspiju da stopiraju Evroviziju u Tel Avivu onda makar neka osjete da gledanost drastično pada kad extremno desničarska vlada koja krši ljudska prava organiziuje Evroviziju.

Najmanje što možemo da uradimo za Palestinu je bojkot ignoriranje takmičenja za najbolju pjesmu Evrope!

Viva La Palestine!

Za intelektualno.com piše: Umihana Rašović-Kasumović

Facebook komentar

Intelektualno