U Norveškoj sjećanje na genocid u Srebrenici U Norveškoj sjećanje na genocid u Srebrenici
U organizaciji Bosanskog kulturnog udruženja iz Norveškog Drammena (BKUD)  i uz prisustvo mnogobrojnih i uticajnih gostiju, obilježeno je sjećanje na genocid u Srebrenici, kao... U Norveškoj sjećanje na genocid u Srebrenici

U organizaciji Bosanskog kulturnog udruženja iz Norveškog Drammena (BKUD)  i uz prisustvo mnogobrojnih i uticajnih gostiju, obilježeno je sjećanje na genocid u Srebrenici, kao mjestu najvećeg zločina i genocida u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

Prisutnima se obratio predsjednik BKUD Muhamed Mujkanović. On je istakao da niko ne može osporiti genocid u  Srebrenici i činjenicu da su tu srpske snage u nekoliko dana na najsvirepiji način ubile 8.372 nevina civila, uglavnom dječaka i ljudi bošnjačke nacionalnosti. Također, naglasio je da svi imamo obavezu i odgovornost da ne zaboravimo šta, kako i zašto se to desilo u Bosni i Hercegovini i Srebrenici te da nastojimo razumjeti ideologiju koja je dovela do genocida.

Prisutnima se obratio i Ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj Nedmi Makarević. Makarević je naglasio da svi zajedno moramo čuvati i njegovati sjećanje na genocid u Srebrenici i druga naša stradanja, s ciljem da se to nikad, nikom i nigdje ne ponovi i ne dogodi.

Veliki doprinos obilježavanju sjećanja na genocid u Srebrenici, pored ambasadora BiH u Norveškoj Nedima Makarević, dali su profesor na Univerzitetu Oslo Svein Mønnesland, gradonačelnik Drammena Tore Oppdal Hansen, pripadnik FN snaga u BiH i Norveških veterana Eva Julie Gjersvik, direktor za rad i integraciju Manuela Ramin Osmundsen, arhitekt i karikaturist Šukrija Meholjić, predstavnici IZ u Norveškoj, predstavnici Norveške crkve, Organizacije stranaca u Norveškoj, predstavnici “Preporoda” – Udruženja Bosanaca i Hercegovaca u Norveškoj.

Za Intelektualno.com priredio: Alen Borić

Facebook komentar

Intelektualno