U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci obilježen Međunarodni dan pismenosti U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci obilježen Međunarodni dan pismenosti
Danas je, 9. septembra 2019. godine, u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine obilježen Međunarodni dan pismenosti. Tim povodom razgovarali smo sa Mr.... U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci obilježen Međunarodni dan pismenosti

Danas je, 9. septembra 2019. godine, u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine obilježen Međunarodni dan pismenosti. Tim povodom razgovarali smo sa Mr. Merimom Lendo, Rukovodiocem sektora za informacije i usluživanje korisnika NUBBiH.

Međunarodni dan pismenosti utemeljio je UNESCO davne 1965. godine, dok se isti počeo obilježavati 8. septembra 1967.godine. Njegov cilj bio je da se istakne važnost pismenosti za pojedince, zajednice i društva u cjelini, ali i osvješćivanja o problemu nepismenosti koji još uvijek pogađa veliki dio svjetskog stanovništva. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH  realizira  projekat “Jedan korisnik – jedna knjiga”. S ciljem razvoja senzibiliteta javnosti o izvanrednoj vrijednosti pisane riječi, i potrebe da se promovira tradicija pismenosti u bosanskohercegovačkom društvu, NUBBiH je za sve korisnike koji taj dan posjete Biblioteku obezbijedila jednu knjigu – rekla je Lendo.

Prema podacima koje donosi UNESCO oko 757 miliona ljudi ima problem sa nedostatkom minimalne pismenosti, dok je 1 od 5 odraslih još uvijek nepismen. Podatak koji nas sve treba zabrinuti je da oko 60,7 miliona djece ne pohađa školu. Proslava Međunarodnog dana pismenosti se organizira u cijelom svijetu, nastojeći ukazati na ove problem. Veliki broj književnika diljem svijeta su podržali ovaj projekat. Prema podacima popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini iz 2013. godine, u našoj domovini imamo 2,82% nepismenog stanovništva, što je gotovo pa 90.000 ljudi. Također, prema statistici u našoj zemlji je 38,7% informatički nepismenog stanovništva.

Za Intelektualno.com priredio: Alen Borić

 

 

Facebook komentar

Intelektualno