U Ilijašu održana tribina “Alija Izetbegović: Naš Predsjednik i vrhovni komadant” U Ilijašu održana tribina “Alija Izetbegović: Naš Predsjednik i vrhovni komadant”
U organizaciji BZK „Preporod“ Ilijaš u kino sali Kulturno-sportskog centra Ilijaš održana je, sa početkom u 18:30h, tribina pod nazivom „Alija Izetbegović: Naš predsjednik... U Ilijašu održana tribina “Alija Izetbegović: Naš Predsjednik i vrhovni komadant”

U organizaciji BZK „Preporod“ Ilijaš u kino sali Kulturno-sportskog centra Ilijaš održana je, sa početkom u 18:30h, tribina pod nazivom „Alija Izetbegović: Naš predsjednik i vrhovni komandant“. Tribina je organizirana povodom godišnjice smrti prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine.

Gost predavač pred ispunjenom salom KSC-a Ilijaš bio je Nazim ef. Halilović – Muderris. Uvodničar i moderator Alma Omerović istakla je važnost ličnosti predsjednika Izetbegovića u ukupnoj historiji Bošnjaka, navodeći da je predsjednik svojevrstan simbol naše slobode i nezavisnost.

On je nesumnjivo bio jedan od najvažnijih muslimanskih lidera 20. stoljeća. Nije bio samo dobar državnik već i veliki mudrac. On je savremenom svijetu predočio sliku slobodne jedinke i slobodne zajednice” naglasila je Omerović.

Nazim ef. Halilović govorio je o zajedničkim proživljenim momentima sa predsjednikom Izetbegovićem, ali i ličnom moralu predsjednika, njegovim idejama i težnjama. Predavanje je otvoreno kratkom analizom medijskog izvještavanja o predsjedniku Izetbegoviću, koje nerijetko ima neopravdanu negativnu konotaciju. Važan segment izlaganja bio je odnos predsjednika prema svojim sunarodnjacima, tokom rata, posebno prema pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine. Efendija Halilović podcrtao je moralne odlike, koje se najbolje oslikavaju kroz njegovo djelovanje tokom agresije na našu domovinu.

Predsjednik BZK „Preporod“ Ilijaš u razgovoru za Intelektualno.com rekao je da ideje predsjednika Izetbegovića predstavljaju putokaz Bošnjacima. Duraković, pored državničkog značaja rahmetli Predsjednika, naglašava njegov nezaobilazan značaj na polju političke misli. Osim toga naglašava važnost očuvanja sjećanja na Predsjednika i potrebu organizacije različitih kulturnih i naučnih manifestacija posvećenih njegovom liku i djelu.

Učešće u programu manifestacije uzeli su i Ansambl BZK „Preporod“ Ilijaš, te poznati bosanskohercegovački glumac Mirza Mušija.

Za Intelektualno.com: Faris Marukić

Facebook komentar

Intelektualno