U Centru za kulturu “Vila Hadžihalilovića” biće upriličeno otvaranje izložbe “Poruka sebi” U Centru za kulturu “Vila Hadžihalilovića” biće upriličeno otvaranje izložbe “Poruka sebi”
Centar za kulturu „Vila Hadžihalilovića“ otvorio je vrata građanima Sarajeva, Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije u maju 2017. godine. Od tog dana... U Centru za kulturu “Vila Hadžihalilovića” biće upriličeno otvaranje izložbe “Poruka sebi”

Centar za kulturu „Vila Hadžihalilovića“ otvorio je vrata građanima Sarajeva, Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije u maju 2017. godine. Od tog dana pa do danas, Centar je održavao različite izložbe, koncerte, teatarske predstave, književne večeri i javne diskusije. U isto vrijeme Centar za kulturu “Vila Hadžihalilovića” je na raspolaganju  omladini zainteresiranoj za umjetnost, obrazovanje i kulturu kroz različite sekcije, od literarne, likovne, muzičke, dramske, glumačke, novinarske, do filmskih projekcija.

Novu priliku za posjetu ovom Centru, građani će imati već u ponedjeljak 15. jula 2019. godine u 19. sati kada će biti upriličeno zvanično otvaranje izložbe “Poruka sebi”. Postavka zbirke ilustrovanih citata prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića “Poruka sebi” u izdanju Muzeja “Alija Izetbegović” bit će izložena u periodu 15. 07. – 24. 07. 2019. godine u prostorijama Centra za kulturu Dobrinja – Vila Hadžihalilovića.

Inače, urednica izdanja ilustrovanih citata “Poruka sebi” je Nađa Berberović-Dizdarević, vizuelni identitet knjige uradili su Emir Oručević koji je i autor naslovnice te Fadil Pleho kao autor dizajna. Predgovor za knjigu napisao je književnik Hadžem Hajdarević koji, između ostalog, zapisuje da je Alija Izetbegović životnu filozofiju, konkretnije vlastitu viziju života i životnu misiju kojoj je principijelno bio predan, gradio najprije na islamskom razumijevanju svijeta, života, životnih mijena i ovozemaljskih smislova, te intelektualno provjeravao na bogatoj, raznorodnoj, evropskoj misaonoj tradiciji i iskustvu. U narednom periodu knjiga “Poruka sebi”  biće štampana i na engleskom i turskom jeziku.

Naziv knjige nosi dublju poruku s obzirom da je Alija Izebegović 10. oktobra 2001. godine, dok je bio hospitaliziran u KCUS-u, napisao je pjesmu koja nosi naziv “Poruka sebi”.

 

Za Intelektualno.com priredio: Alen Borić

Facebook komentar

Intelektualno