Rođendan Zemaljskog muzeja BiH u nekoliko fotografija Rođendan Zemaljskog muzeja BiH u nekoliko fotografija
Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine danas slavi svoj 131. rođendan. Uposlenici muzeja su danas pripremili bogat sadržaj za sve posjetioce. Saradnici portala  Intelektualno.com su... Rođendan Zemaljskog muzeja BiH u nekoliko fotografija

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine danas slavi svoj 131. rođendan. Uposlenici muzeja su danas pripremili bogat sadržaj za sve posjetioce. Saradnici portala  Intelektualno.com su danas boravili u muzeju i zabilježili proslavu rođendana najznačajnije kulturne ustanove u Bosni i Hercegovini. Posjećenost je bila izuzetno velika. U muzeju smo zatekli veliki broj osnovaca, srednjoškolaca, studenata, mladih bračnih parova sa djecom, kako sa radošću istražuju zbirke muzeja.

Odjeljenja muzeja su arheologija, etnologija i prirodne nauke. Mi ćemo predstaviti samo mali dio onoga što se može vidjeti u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine. Odjeljenje za arheologiju je podijeljeno na tri odsjeka. Odsjek za prahistoriju, Odsjek za antiku i Odsjek za srednji vijek.

Prvo što nas dočeka u muzeju jesu antički mozaici.

Prostor predviđen za antički period je prepun epigrafskih spomenika sa područja Bosne i Hercgovine

 

Zbirka Odsjeka za srednji vijek obuhvata oko 11.500 predmeta srednjovjekovne kulture Bosne i Hercegovine u razdoblju od 6. do 15. stoljeća.

 

 

Povelje srednjovjekovnih bosanskih vladara

 

 

Posebno veliko interesovanje posjetitelji su iskazali za sarajevsku Hagadu. Zemaljski muzej je čuva od 1894. godine,a prije toga je pripadala sarajevskoj jevrejskoj porodici Kohen.

 

 

Bašta Zemaljskog muzeja čuva i nekoliko stećaka – nadgrobnih srednjovjekovnih spomenika

Odjeljenje za etnologiju sakuplja, čuva, izlaže i proučava sve segmente materijalne, duhovne i socijalne kulture Bosne i Hercegovine. Sakupljanje etnološkog materijala je započelo 1888. godine.

Odjeljenje za prirodne nauke čine: Geološki odsjek, Zoološki odsjek i Botanički odsjek. Njihove bogate zbirke obuhvataju živi i neživi svijet Bosne i Hercegovine i drugih zemalja, sa oko 2 miliona uzoraka.

Ovo je samo jedan mali dio postavki Zemaljskog muzeja. Svakako motivišemo sve one koji nisu posjetili Zemaljski muzej da to što prije učine.

Pripremio: Alen Borić

intelektualno.com

Facebook komentar

Intelektualno