Pen State Dickinson Law School iz grada Carlisle, Pensilvanija u saradnji sa lokalnim bosanskim organizacijama organizira konferenciju na kojoj će biti prezentirane priče izbjeglica iz Bosne i Hercegovine Pen State Dickinson Law School iz grada Carlisle, Pensilvanija u saradnji sa lokalnim bosanskim organizacijama organizira konferenciju na kojoj će biti prezentirane priče izbjeglica iz Bosne i Hercegovine
Pen State Law School iz grada Carlisle, Pensilvanija u kooperaciji sa lokalnim bosanskim organizacijama organizira konferenciju u kome će biti prezentirane priče izbjeglica iz... Pen State Dickinson Law School iz grada Carlisle, Pensilvanija u saradnji sa lokalnim bosanskim organizacijama organizira konferenciju na kojoj će biti prezentirane priče izbjeglica iz Bosne i Hercegovine

Pen State Law School iz grada Carlisle, Pensilvanija u kooperaciji sa lokalnim bosanskim organizacijama organizira konferenciju u kome će biti prezentirane priče izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, svjedoka razaranja i ratnih zločina koji su se dešavali u našoj domovini. Događaj pod nazivom „Genocide, Justice, and Hope“ će se održati 26. oktobra, a namjera je pokazati životne priče ljudi koji su u taj dio Sjedinjenih Američkih Država došli poslije okončanja agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Organizatori konferencije „Genocide, Justice, and Hope“ izjavili su kako se nadaju da će privući studente, vjerske grupe, predstavnike lokalne zajednice i širu javnost, kako bi se upoznali sa životnim putem 1.500 Bošnjaka, koji su se naselili u okrug Cumberland.

Velečasni Jeff Gibelius iz Druge prezbiterijanske crkve u Carlisleu rekao je kako se nada da će sudionici shvatiti cijenu koju su izbjeglice platile da dođu u Ameriku. “Mislim da će svako ko sudjeluje u događaju poput ovog sa više suosjećanja razumjeti kako je biti izbjeglica”, rekao je Gibelius.

Konferencija će biti otvorena projekcijom dokumentarnog filma o suđenju za ratne zločine i genocid generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, sa uvodom Dermota Groomea, koji je bio glavni tužitelj u suđenju, a koji je sada profesor na pravnoj školi Penn State Dickinson. Sudionici će se zatim čuti životne priče preživjelih.

Za Intelektualno.com: Faris Marukić

Facebook komentar

Intelektualno