Palestinska kultura u centralnom Londonu Palestinska kultura u centralnom Londonu
U maloj galeriji u centralnom Londonu, palestinski kolekcionar Suhad Jarrar-Browne promovirao je svoju koleciju palestinskih nacionalnih motiva koje je sakupljao kontinuirano dvadeset godina. Ovaj... Palestinska kultura u centralnom Londonu

U maloj galeriji u centralnom Londonu, palestinski kolekcionar Suhad Jarrar-Browne promovirao je svoju koleciju palestinskih nacionalnih motiva koje je sakupljao kontinuirano dvadeset godina. Ovaj Palestinac, prije preseljenja u engleski Hertfordshire živio je u glavnom gradu Jordana Ammanu, prenosi The Palestinian Information Center.

Prema njegovim riječima cilj izlože bio je promovisati palestinsku kulturu i tradiciju u Velikoj Britaniji, kako bi se na taj način palestinsko naslijeđe približilo narodima u ovoj zemlji.

Kako kaže, trajni fokus mu je na prevazilaženju razlika između arapskog svijeta i onog u Zapadnoj Evropi, što se može postići putem ovakvih izložbi.

Britanci su pokazali izuzetno veliki interes za palestinskim antikvitetima koji im na najbolji način prenose palestinski način života. Bilo da se radi o načinu ispijanja kahve, odjeći, svakodnevnim običajima ili muzici, Britanci su znatiželjni i žele se informirati o Palestini i Palestincima.

Suhad je svoju kolekciju veoma brižno prikupljao kupujući predmete, koje osim u Palestini nabavljao i u ostatku arapskih zemalja gdje su se silom prilika Palestinci morali naseliti.

Značaj ovakvih izložbi je i u tome što one stanovnicima Zapadne Evrope oslikavaju palestinsku kulturnu svakodnevnicu koja opstaje uprkos opasadi i nepovoljnom stanju koje traje dugi niz godina.

intelektualno.com

Facebook komentar

Intelektualno