Održana promocija knjige “Breza 94: Bužimska bosanska bitka” Održana promocija knjige “Breza 94: Bužimska bosanska bitka”
Jučer je, 13. 09. 2019. godine, u Memorijalnom centru Kovači održana promocija knjige “Breza 94: Bužimska bosanska bitka” autora Seada Jusića. Knjiga predstavlja priču... Održana promocija knjige “Breza 94: Bužimska bosanska bitka”

Jučer je, 13. 09. 2019. godine, u Memorijalnom centru Kovači održana promocija knjige “Breza 94: Bužimska bosanska bitka” autora Seada Jusića. Knjiga predstavlja priču o 505. bužimskoj brigadi, koja se uz vodstvo heroja Izeta Nanića suprotstavila snažno četničkom agresoru i u ključnom momentu donijela preokret u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u Bosni i Hercegovni.
Moderatorica promocije prof. dr. Vildana Pečenković istakla je da knjiga zaslužuje povjerenje, jer donosi istinu kako kroz svjedočanstva pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, tako i kroz svjedočanstva i dokumente agresora. Prof. dr. Sanjin Kodrić, je također govorio o ovoj knjizi. Kodrić je nastojao ukazati na važnost kulture sjećanja. On smatra da nas kao ljudska bića kulturna svijest oblikuje, a da mi sami toga nismo svjesni. Istakao je da sjećanje na period od 1992. do 1995. ne smije biti u sferi privatnog, jer je to put zaboravljanja, te je knjiga pokušaj da se sjećanje prenese u sferu javnog i sačuva od zaborava.

Prof. dr. Selmo Cikotić je istakao kako je autor pisao knjigu o drugima, odnosno o bužimskim herojima, te da nije sebe stavljao u prvi plan. Cikotić je dodao da će knjiga, napisana na osnovu velikog broja dokumenata, upotpuniti definiciju “čuda bosanskog otpora”. Prisutnima se obratio i autor knjige Sead Jusić. Jusić je kazao da su branioci Bosne i Hercegovine bili svjesni šta je država, šta ona predstavlja, te da su zbog toga bili spremni da se bore. Na kraju promocije istakao je jedan citat koji glasi: “Našoj mladosti trebamo govoriti o ljudima koji su bili u stanju boriti se i pobjeđivati“.

Za Intelektualno.com priredio: Alen Borić

Facebook komentar

Intelektualno