Odabrani citati o Sarajevu Odabrani citati o Sarajevu
Na ovom svijetu postoji mnogo gradova sa imenom Saraj… Ali, ovaj bosanski, obedemljeni grad Sarajevo je najnapredniji, ljepši i živahniji od svih. Evlija Čelebija... Odabrani citati o Sarajevu

Na ovom svijetu postoji mnogo gradova sa imenom Saraj… Ali, ovaj bosanski, obedemljeni grad Sarajevo je najnapredniji, ljepši i živahniji od svih.

Evlija Čelebija

Vidiš, Sarajevo je srednjeg roda. Kao dete – zaigrano, prostodušno, naivno, lakoverno, detinjasto… Zato ono prvo i pruža ruke…

Đorđe Balašević

Živjeti u Sarajevu znači živjeti na različitim nivoima. Ovo ispreplitanje prošlosti i sadašnjosti gradu daje hiperrealističnu teksturu, kao da hodate kroz oživljenu razglednicu. Posjetiti Sarajervo znači svjedočiti najvećim tugama i trijumfima civilizacije.

Reif Larsen

Sarajevo je čudesan i prelijep grad u kome žive nevjerovatni ljudi. To je prastari grad u kojem su Jevreji, Muslimani i Kršćani zajedno živjeli veoma dobro, stoljećima. To je nevjerovatno mjesto na koje svi žele otići jednom u životu.

Richard Geere

Sarajevo je imalo najbolje organizovane zimske igre u historiji Olimpijade … Doviđenja drago Sarajevo.

Juan Antonio Samaranch

Sarajevo je jedan od najcivilizovanijih gradova u prostoru u kojem živimo – u potpunosti je pandan Dubrovniku, Splitu ili Veneciji, grad prastare gradske i trgovačke kulture, fantastično stjecište vjerskih, civilizacijskih, skoro pa bih rekao pejzažnih vrijednosti. Sasvim sigurno ima puno stariju kulturu svakodnevnog života, zapisa, vjerskog života nego primjerice Zagreb, koji se u usporedbi sa Sarajevom doima kao jedan prilično novi suburbij. Biti počasnim građaninom Sarajeva meni je, dakle, kulturni kompliment kao da sam tu čast doživio u Veneciji ili Parizu.

Nenad Popović

Nema na svijetu vage da izmjeri tugu Sarajeva.

Abdulah Sidran

intelektualno.com

Facebook komentar

Intelektualno