Odabrane misli iz članka Alije Izetbegovića “Zašto su muslimani zaostali?” Odabrane misli iz članka Alije Izetbegovića “Zašto su muslimani zaostali?”
Narod je neprosvijećen pa trpi pokvarene vođe, vođe su sebične pa ne prosvjećuju narod. Islam je skup poruka sadržanih u Kur’anu, hadisu i drugim... Odabrane misli iz članka Alije Izetbegovića “Zašto su muslimani zaostali?”

Narod je neprosvijećen pa trpi pokvarene vođe, vođe su sebične pa ne prosvjećuju narod.

Islam je skup poruka sadržanih u Kur’anu, hadisu i drugim izvorima. Ali isto tako, islam je naziv za historijsku pojavu u stvarnom svijetu, za pokret koji je stvorio zakonodavstvo, gradove, države i civilizacije. I kao stvarna historijska pojava on odbacuje stagnaciju.

Islam je uvijek htio dva svijeta: vanjski i unutrašnji, moralni i historijski, ovaj i budući.

Muslimani nigdje nisu uništavali, oni su zatečena znanja i vještine prihvatili, obogatili i prenosili dalje.

Izvanredni razvoj poljoprivrede je jedna od trajnih koristi koje današnja Španija duguje arapskoj civilizaciji.

Održavanje lažne slike o islamu, stvorene u toku srednjeg vijeka, bilo je, a i danas je u interesu različitih ideoloških i političkih snaga u Evropi. Ove sile, često uzajamno zavađene u svim drugim pitanjima, saglasne su kad god treba islamu i muslimanima napraviti štetu. Takozvani „napredni elementi“ imali su tu svoje razloge, crkva svoje, a imperijalističke države mogle su svoje pljačkaške i osvajačke pohode na istok prikazivati kao civilizatorske misije među barbarima.

Jedan iole ozbiljan prikaz historijskog razvoja matematike gotovo se ne može zamisliti bez islamskog doprinosa ovoj nauci. Pa ipak, bilo je tako „vještih“ historičara kojima je uspijevao ovaj nemogući poduhvat. Oni sa Euklida prelaze izravno na početke evropske matematike, preskočivši kao od šale period od preko 1000 godina.

Na sve strane širom muslimanskog svijeta vide se znakovi buđenja i pojava nove volje. Nešto je krenulo, i to što je krenulo ne može više biti zaustavljeno. Sve ovo još nije preporod, ali je pouzdano obećanje tog preporoda.

Islam traži hrabrost i otpor nasilju.

Muslimansko društvo, međutim, puno je kukavica i onih koji se ulizuju moćnima, bili oni stranci ili domaći.

Islam je zabranio alkohol, a on se proizvodi, toči i pije u većini islamskih zemalja, ostavljajući pustoš na porodičnom i društvenom planu.

Islam je propisao bratstvo svih muslimana, a muslimani su nesložni, neki se uzajamno tuku za račun tuđina.

Islam je ženi propisao ljudsko dostojanstvo i visok stepen samostalnosti, a u izvjesnim stvarima i potpunu samostalnost… Suprotno tome, položaj muslimanke u nekim muslimanskim zemljama danas postao je školski primjer ugnjetavanja i bespravlja žene.

Ali narodi imaju vlade kakve zaslužuju. Vlast raznih emira i kraljeva ili korumpiranih civila u nekim islamskim zemljama, siguran je znak da je „nešto trulo“ u samom narodu, jer smao hrabre sreća prati, a smo dobri i zdravi narodi „imaju sreću“ da imaju dobre vlade.

Svaka vlast kvari ljude i njenom razornom utjecaju može se suprotstaviti samo vjera u Boga i stalno obnavljanje moralnih vrijednosti, a narod mora raspolagati sredstvima kojima će se što brže prepoznati.

Ovo stanje nije rezultat primjene islama, nego odbacivanja islama. Ne njegove prisutnosti, nego njegove odsutnosti.

Za Intelektualno.com pripremio: Alen Borić

Facebook komentar

Intelektualno