Odabrane misli Derviša Sušića Odabrane misli Derviša Sušića
“Starost i jeste prokletstvo, što umije postavljati pitanja ne nudeći odgovore.” “Živ čovjek zamršeniji je od svemira. I dragocjeniji od bilo čega.” “Pamet da... Odabrane misli Derviša Sušića

“Starost i jeste prokletstvo, što umije postavljati pitanja ne nudeći odgovore.”

“Živ čovjek zamršeniji je od svemira. I dragocjeniji od bilo čega.”

“Pamet da ti stane koliko ova Bosna ima slavnih koje drugi hrane.”

“Čist obraz i čvrsta sloga održe ljude i u najtežem nevremenu. Goloruka sloga jača je od naoružanih nesuglasica. A sitan račun i velika pohlepa sebičnih prerezali su grkljane mnogim carstvima, starim, moćnim, golemim.”

“Molba čovjeka iz vlasti za obična smrtnika je samo lijepo rečeno naređenje.”

“Svaku zemlju sile rastočnice razvlače najviše na dvije strane, a Bosnu na sve strane.”

“Seljak je valjda i stvoren da ore zemlju, znojem da je zalijeva, a povremeno da truplom svojim natovi oranice carskih pobjeda.”

“Čovjek je od rođenja utamničen. Sila nad njim, običaj oko njega, navika u njemu, tijelo slabo…sve se urotilo protiv njega. I njegova misao čak.”

“Gost je dimio i ravnodušno zurio mimo, razmišljajući o nečem važnijem i od čimbura i od Muhtara. I ćutao, valjda pridržavajući se mudrog iskustva da za velikim riječima posežu sitni ili neiskreni, da krupne gestove čine samo površni, da sitno i dugo drobe govor uglavnom priglupi, a da samo umni poznaju tajnu rječite šutnje.”

Za Intelektualno.com pripremio: Alen Borić

Facebook komentar

Intelektualno