Novi Zeland – teroristički čin inspirisan mržnjom prema muslimanima Novi Zeland – teroristički čin inspirisan mržnjom prema muslimanima
U pucnjavi u džamiji na Novom Zelandu ubijeno je 49 ljudi, a više od 20 je teško ranjeno. Izvršitelj ovog terorističkog čina je  desničarski... Novi Zeland – teroristički čin inspirisan mržnjom prema muslimanima

U pucnjavi u džamiji na Novom Zelandu ubijeno je 49 ljudi, a više od 20 je teško ranjeno. Izvršitelj ovog terorističkog čina je  desničarski ekstremist koji je inspiraciju pronašao o liku i djelu ratnog zločinca Radovana Karadžića. Aktivisti lijeve partije u Evropskoj uniji, su već dugo vremena upozoravali na islamofobiju. Mnogi nas nisu uzeli za ozbiljno, več su omalovažavali naše izjave. Neki su čak smatrali da podržavamo terorizam.

Današnji užasni događaj pokazuje ko zapravo podržava terorizam i ko ga brani, to su desničarski ekstremisti i njihovi mediji. Ne znam da li su izjave medija i pojedinih portala u Evropskoj uniji strašnije, ili ovaj čin. Mnogi mediji na Zapadu koji sebe smatraju neutralnim pišu o terorističkom napadu na Novom Zelandu, kao da je terorista tražio osvetu i tim indirektno pravdaju masakar koji je izvršen nad muslimanskim vjernicima u za njih najsvetijem danu.

Zašto jednostavno ne napišu da se radi o zločinu mržnje, terorizmu? Zašto moraju da pravdaju čin i time omalovažavaju žrtve? Na extremno desničarskim portalima i medijima ovaj se teroristički napad slavi i ubice nazivaju herojima. Sa takvim izjavama portali i mediji direktno podržavaju islamofobiju. Djeca i lahko povodljivi ljudi koji ulaze na extremno desničarske portale mogu da dobiju inspiraciju i postanu teroristi. Da teroristi inspirišu jedni druge smo vidjeli u više slučajeva, pa i u ovome.

Terorista iz Australije je izjavio da ga je također inspirisao i Anton Lundin, švedski terorista koji je ubijo tri osobe u jednoj školi. Na nama i svjetskim medijima je da ne tražimo opravdanje za ovakav zločin, već da ga okarakterišemo onako kako on to ustvari i jeste – teroristički čin iz mržnje prema pripadnicima islamske vjeroispovjesti (muslimanima)!

Za Intelektualno.com piše: Umihana Rašović-Kasumović

Facebook komentar

Intelektualno