Mostar – grad uskih sokaka koji odišu duhom Orijenta Mostar – grad uskih sokaka koji odišu duhom Orijenta
Na rijeci Neretvi podignuti su mnogi gradovi, a najveći i najznačajniji je grad Mostar. Grad koji je u svijetu poznat po mnogo čemu, u... Mostar – grad uskih sokaka koji odišu duhom Orijenta

Na rijeci Neretvi podignuti su mnogi gradovi, a najveći i najznačajniji je grad Mostar. Grad koji je u svijetu poznat po mnogo čemu, u prvom redu po Starom mostu, čuvenim skokovima, po mostarskoj lasti, Šantiću i njegovoj Emini, Hamzi Humi, hladnoj dubokoj Neretvi, po živopisnoj čaršiji, uskim sokacima i sunčanim danima.

Uputimo li se od Željezničke stanice u Mostaru prema staroj jezgri grada, prvi arhitektonski dragulj koji ćemo vidjeti je Karađoz-beogova džamija. Ova džamija izgrađena je u istoimenoj mahali na lijevoj obali Neretve. Predstavlja najmonumentalniju džamiju u Hercegovini. Podigao ju je veliki mostarski vakif Mehmed Karađoz 1557. godine. Džamija je građena u osmanskom klasičnom stilu te predstavlja jednostavno jednoprostorno potkupolno riješenje sa sofom koja je natkrivena s tri male kupole te s vanjskim trijemom koji je okruživao sofu. Izgradio ju je mimar Sinan godine 1557.

U neposrednoj blizini Karađoz-begove džamije nalazi se Muslibegovića kuća. Nacionalni spomenik koji potiče iz druge polovine 18. stoljeća. Kroz historiju ova kuće je zadržala izvornu stambenu namjenu. Muslibegovića kuća smještena je u mahali Brankovac te predstavlja jedan od najvećih i najmonumentalnijih osmanskih arhitektonskih stambenih spomenika. Kuća se sastojala od haremluka i selamluka. Ova četverospratnica izgrađena je u centralnom sistemu rasporeda prostorija. Ulaz u kuću rađen je pod utjecajem dalmatinske arhitekture. Prepoznatljivost bosanskih kuća je avlija koja je odvojena zidanom ogradom od ostatka mahale, te je na taj način sačuvala intimni prostor namjenjen porodici.

Muslibegovića kuća jedinstvena je po dvije avlije, ekonomskom i porodičnom, sa dvije drvene kapije koje su se nalazile na južnom zidu.
Put nastavljamo ulicom Braće Fejića kojom dolazimo do mostarske čaršije. Kročivši u ulicu Male Tepe vrlo brzo ćemo zaboraviti vrijeme u kojem živimo i vratiti se nekoliko stoljeća unazad. Uski pokaldrmljeni sokaci, koje krase nizovi dućana, odišu duhom orijenta. Idući uskim sokakom dolazimo do još jedne osmanske džamije. Koski Mehmed-pašina džamija nalazi se tik uz Nerevtvu. Džamija je sagrađena 1617. godine. Podigao ju je Mehmed Koski. Kao i većina džamija u BiH i ova je građena u klasičnom stilu. U haremu džamije nalazi se šadrvan, kao i nekoliko manjih dućana. Jedinstvena je po očuvanosti prvobitne boje i dekoracije zidova. Ova mostarska ljepotica nalazi se oko 150 m sjeverno od Starog mosta te je bila po zaštitom UNESCO-a. Iako je bila zaštićena, to nije spriječilo njeno uništenje 1993. godine. Naime, prilikom granatiranja stare gradske jezgre i ova džamija je pretrpila značajna oštećenja. Na lijevoj obali nalazi se još Ćevan-Ćehajina džamija koja je sagrađena 1552. godine, kao i Bišćevića kuća, Kajtaza kuća, Karađozbegova medresa

.
Put nastavljamo sokakom koji nas vodi prema najčuvenijoj građevini u gradu na Neretvi. Stari most, nadvijen nad rijekom, omeđen dvijema kulama, stoji tako već više od četiri stoljeća. Dao ga je izgraditi čuveni osmanski sultan Sulejman Veličanstveni, a gradnju je povjerio carskom mimaru Hajredinu. Devet godina trajala je izgradnja ovog mostarskog dragulja. Stari most izdiže se 24 m iznad Neretve, njegov luk širok je 4 m, a dugačak 30 m te predstavlja most s najvećim lukom na svijetu. Izgradnja mosta završena je 1566. godine. S obje strane mosta nalaze se kule Helebija i Tara, u narodu poznate kao Mostari. Stari most srušen je 1993. godine, a obnovljen 2004. godine te je danas spomenik pod zaštitom UNESCO-a.

Pređemo li Stari most naći ćemo se na desnoj obali Neretve. Mostarska čaršija s desne strane je gotovo identična, i dalje je krase uski kaldrmisani sokaci i dućani. Na desnoj obali, na platou Spile, izgrađena je u 16. stoljeću džamija Nezir-age Vučijakovića. Ova džamija je kamena džamija na četiri svoda pokrivena pločama. Izgradio ju je Nezir-aga. Džamija je rekonstruisana 1999. godine. U neposrednoj blizini džamije na rijeci Radobolji podignut je most tzv. Kriva ćuprija. Izgrađena je 1558. godine te predstavlja najstariji lučni most u Mostaru. Smatra se da je bio probni most prije gradnje Starog mosta. Izgradio ga je Ćejvan Ketoda. Pređemo li ovu malu ćupriju, nastavit ćemo uskim putem te ponovo doći do Starog mosta. Na obali ispod Starog mosta uživat ćemo u pogledu na most i kamene građevine koje su izdignute s obje strane most. Bučna Neretva svemu tome daje posebnu čar, a ovu mostarsku idilu upotpunit će ezani sa munara obližnjih džamija.
Mostar, grad koji se pruža između Huma i Fortice, oduvijek je imao poseban šarm kojim je privlačio mnoge putnike. Osmanska čaršija kojoj je poseban štih dao hercegovački kamen. Neobičan sklad kamena oblikovao je mostarsku čaršiju te učinio je jedinstvenom.

Piše: Nermana Crnčalo

intelektualno.com

Facebook komentar

Intelektualno