Međunarodni sajam knjige u Sarajevu: Praznik pisane riječi Međunarodni sajam knjige u Sarajevu: Praznik pisane riječi
Dana 17. aprila počeo je 31. Međunarodni sajam knjiga u Sarajevu, čiji su organizatori, već tradicionalno, KJP Centar Skenderija i TKD Šahinpašić iz Sarajeva,... Međunarodni sajam knjige u Sarajevu: Praznik pisane riječi

Dana 17. aprila počeo je 31. Međunarodni sajam knjiga u Sarajevu, čiji su organizatori, već tradicionalno, KJP Centar Skenderija i TKD Šahinpašić iz Sarajeva, sa sloganom „Daruj knjigu“. Ljubitelji knjiga će sve do 22.aprila, u terminu od 10:00 do 18:00 sati, moći uživati u divnom ambijentu i širokom spektru literature, dostupne na ovogodišnjem sajmu.

O očekivanja, posjećenost i zainteresiranosti građana, ponudi ali i dojmovima, razgovarali smo sa izdavačima, ali i posjetiteljima ovogodišnjeg sajma.

Naime, od trenutka svečanog otvaranja Sajma, uočili smo da vlada ogromna zainteresiranost bosanskohercegovačke javnosti za izloženu pisanu riječ, što potvruđuju i iz Mladinske knjige „Iznenađujuće, s obzirom na to da je prvi dan, ima mnogo posjetilaca, kako mladih, što nas raduje, tako i onih starijih. Krasno je počelo sve danas.“

Posjetioci su nam pak kazali da su zadovoljni organizacijom, da je harmonija osjetna, te da ih posebno raduje veliki broj izdavača i raznovrsna literatura. Nekima od posjetitelja je dolazak na Sajam tradicija, neki su prvi put činioci ove divne sarajevske priče, ali dijele mišljenje i kažu da da će Sajam u predstojećim godinama biti nezaobilazan termin i destinacija. „Ko voli knjigu neka dođe, jer knjiga je najbolji prjatelj“, sa osmijehom je kazao jedan od posjetilaca, nudeći jasnu poruku, a u ruci noseći brojne zanimljive i aktuelne naslove.

O očekivanjima za predstojeće dane Sajma, iz izdavačke kuće Libris su kazali sljedeće „Veća je posjećenost i zainteresiranost za knjigu u odnosu na prethodne godine, odmah se može vidjeti i mi se nadamo da će ova godina biti uspješnija. Potrudili smo se da i ove godine ponudimo veliki broj islamske literature, djela naših velikih pisaca poput Sušića, Čolakovića i drugih, mnogo novih naslova, a posebna preporuka za knjigu Ire Lapidusa „Historija islamskog svijeta“, koja je ujedno i naše najnovije izdanje.“

Interesujući se za kvalitetne, i za knjigoljupce interesantne naslove, predstavnike izdavačke kuće Mladinska knjiga smo pitali za preporuku. Naime, Mladinska knjiga nudi značajan broj enciklopedija o historiji, čovjeku, umjetnosti, svemiru i drugim naučnim oblastima „Pored trilogije o srednjovjekovnoj bosanskoj državi, predstavljamo najnoviji projekat knjigu „Preci u nama – Genetičko stablo Bosne i Hercegovine“, sa DNK testom porijekla kupca, autora Marjanovića, Mesihovića i Primorca, koji je sigurno najznačajniji naučnopopularni projekat u regiji“.

Zaključujemo, ljubitelji knjige, svih uzrasta, moći će pronaći nešto za sebe, a oni koji prvi put posjete Međunarodni sajam knjiga, poželjet će da i dolazećih godina budu dijelom sarajevskog praznika pisane riječi.

Za Intelektualno.com piše: Merima Uzunalić

Facebook komentar

Intelektualno