Kobe: Najstarija džamija u Japanu Kobe: Najstarija džamija u Japanu
Ako posjetite grad Kobe u Japanu, postoji puno zanimljivih mjesta koja možete provjeriti poput luke i Kitano-cho-a, malog područja sa čudesnim europskim kućama. Ali... Kobe: Najstarija džamija u Japanu

Ako posjetite grad Kobe u Japanu, postoji puno zanimljivih mjesta koja možete provjeriti poput luke i Kitano-cho-a, malog područja sa čudesnim europskim kućama. Ali mnogi ne znaju da je Kobe grad u kome se nalazi najstarija džamija u Japanu.

Osnovana 1935. godine, džamija se nalazi u Kitano-cho-u kvartu, jednom od najpoznatijih turističkih područja grada Kobea. Stoji nasuprot zgradama evropskog stila, od kojih se neke također važan dio historije grada. Džamija je sagrađena donacijama koje su u Islamskom komitetu grada Kobe prikupljane od 1928. do 1935. godine od indijskih, tatarskih i turskih muslimana koji su živjeli u kvartu. Iako imanje od 1943. godine formalno pripada  japanskoj mornarici i danas djeluje kao džamija.

Tokom džuma namaza u džamiju pristigne između 150 i 200 vjernika. Do izgradnje džamija u Kjotu i Osaki, vjernici su dolazili sa svih strana Kansaja da namaz obave u ovoj džamiji.

Arhitektura džamije je prilično jedinstvena. Izgradio ga je u tradicionalnom indijskom stilu češki arhitekt Jan Josef Svagr (1885-1969) koji je također projektovao nekoliko drugih vjerskih objekata u Japanu. Ovaj arhitekta je zbog ratnih dejstava napustio Japan 1941. godine i svoju karijeru nastavio u Južnoj Americi.

Zbog svoje strukture, džamija je tokom Drugog svjetskog rata preživjela zračne napade koji su 1945. godine pogodili grad. Također je preživjela i veliki Hanshin zemljotres 1995. godine.

Unutar džamije nalazi se ekstravagantan centralni luster, prekrasan tepih i jednostavne žute vitraže. Zidovi su ukrašeni geometrijskim oblicima. Džamija ima prizemlje i dva sprata. U hodniku objekta nalazi se i manja biblioteka.

Stanje džamije nakon bombardovanja grada 1945. godine

Za Intelektualno.com priredio: Faris Marukić

Facebook komentar

Intelektualno