Kaligrafija, drvorez, grnčarija – dijelovi iranske kulture Kaligrafija, drvorez, grnčarija – dijelovi iranske kulture
Manifestacija “Dani kulture Irana” je veoma vrijedan kulturni događaj, koji se održava uoči Nacionalnog dana Islamske Republike Iran, kao podsjetnik 40. godišnjice pobjede Islamske... Kaligrafija, drvorez, grnčarija – dijelovi iranske kulture

Manifestacija “Dani kulture Irana” je veoma vrijedan kulturni događaj, koji se održava uoči Nacionalnog dana Islamske Republike Iran, kao podsjetnik 40. godišnjice pobjede Islamske revolucije.

Kulturni centar Ambasade Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini povodom 40. godišnjice Nacionalnog dana Irana organizovao je manifestaciju Dani kulture Irana. Tako, u sarajevskoj Vijećnici je 12. februara održan koncert tradicionalne iranske muzike, te je otvorena i izložba kaligrafskih radova i iranskih rukotvorina.

Ovaj znameniti kulturni događaj okupio je u Vijećnici brojne građane, predstavnike društvenog, političkog i kulturnog života u Bosni i Hercegovini. Ovaj kulturni i umjetnički događaji, ne samo da promoviše kulturne tekovine Irana, nego doprinosi unaprjeđenju odnosa naroda dviju zemalja na tom polju, kreira most prijateljstva između Bosne i Hercegovine i Irana.

Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 13. februara upriličena su predavanja i radionice, a u Centru za kulturu Dobrinja “Vila Hadžihalilovića”, je upriličena “Noć uz iransku tradicionalnu muziku”.

U Tuzli je manifestacija svečano otvorena 14. februara u Bosanskom kulturnom centru koncertom tradicionalne iranske muzike i izložbom kaligrafskih slika te iranskih rukotvorina, a u Srednjoj muzičkoj školi “Čestmir Mirko Dušek” je upriličen zajednički nastup grupe Fargan te učenika i profesora Muzičke škole.

Muzika, kaligrafija, drvorez i grnčarija kao dijelovi iranske kulture su bili u fokusu manifestacije ”Dani kulture Irana”, a nizom unikatnih događaja, bosanskohercegovačkoj publici je predstavljena ostala izrazito bogata iranska kultura.

Piše: Rabija Arifović

intelektualno.com

Facebook komentar

Intelektualno