Izložba ilustrovanih citata Alije Izetbegovića: Želimo da Aliju Izetbegovića i njegovu filozofsku misao približimo široj javnosti Izložba ilustrovanih citata Alije Izetbegovića: Želimo da Aliju Izetbegovića i njegovu filozofsku misao približimo široj javnosti
U Centru za kulturu Dobrinja – Vila Hadžihalilovića otvorena je izložba zbirke ilustrovanih citata prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića. Adnan... Izložba ilustrovanih citata Alije Izetbegovića: Želimo da Aliju Izetbegovića i njegovu filozofsku misao približimo široj javnosti

U Centru za kulturu Dobrinja – Vila Hadžihalilovića otvorena je izložba zbirke ilustrovanih citata prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića. Adnan Žiško, direktor Muzeja Alija Izetbegović, govorio je za Intelektualno.com o izložbi i Zbirci citata Alije Izetbegovića pod nazivom „Poruka sebi.

Promocija se održava Centru za kulturu Dobrinja – Vila Hadžihalilovića, te je ovo naša druga izložba u Općini Novi Grad. Današnja izložba su izvodi iz Zbirke citata „Poruka sebi.“ Na ovaj način želimo da približimo Aliju Izetbegovića i njegovu filozofsku misao široj javnosti, a posebno mlađoj populaciji. Naša je želja je da se njegova filozofska misao izučava, ali i da se predstavi stanovništvu. Citati se tiču univerzalnih vrijednosti bilo gdje na svijetu o ljubavi, slobodi, čovjeku, o vjerovanju, prolaznosti i cijeli niz drugih citata. Izdvoji smo ono što bi bilo interesantno i mlađim generacijama. To su upečatljive poruke koje je ostavio Alija Izetbegović. Za 19. oktobar, godišnjicu njegove smrti, planirali smo promociju ove zbirke na engleskom, turskom i perzijskom jeziku, te da na taj način predstavimo Aliju Izetbegovića i izvan Bosne i Hercegovine. Mogli smo izdvojiti i više citata, ali smo nastojali sa kraćim izdanjem da animiramo mlađu populaciju. Također, ko god želi dalje da istražuje misao rahmetli Izetbegovića, na raspolaganju je biblioteka Muzeja Alije Izetbegovića”,  rekao je Žiško.

Samra Omerbašić, koordinatorica Centra za kulturu Dobrinja – Vila Hadžihalilovića istakla je kako je ova promocija samo još jedna u nizu različitih promocija, predstava i izložbi koje ovaj centar organizira, te je istakla zadovoljstvo večerašnjim domaćinstvom izložbe ilustrovanih citata „Poruka sebi“. Omerbašić je također najavila za mjesec august izložbu likovnih radova pod autorstvom Samira Godinjaka.

Za Intelektualno.com priredio: Alen Borić

Facebook komentar

Intelektualno