Istaknuti francuski intelektualac Bernard-Henry Lévy odao počast Aliji Izetbegoviću Istaknuti francuski intelektualac Bernard-Henry Lévy odao počast Aliji Izetbegoviću
Istaknuti francuski intelektualac Bernard-Henry Levy ovih dana boravio je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Slobodno vrijeme iskoristio je i za obilazak mezara prvog... Istaknuti francuski intelektualac Bernard-Henry Lévy odao počast Aliji Izetbegoviću

Istaknuti francuski intelektualac Bernard-Henry Levy ovih dana boravio je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Slobodno vrijeme iskoristio je i za obilazak mezara prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

U obraćanju medijima Levy je istakao ulogu Alije Izetbegovića u odbrani naroda Bosne i Hercegovine tokom agresije. Kako kaže, iako je svim svojim bićem Alija Izetbegović mrzio ideju rata, bio je primoran biti dio njega i na kraju čak i pobijediti.

“Alija Izetbegović bio je čovjek koji je svim svojim bićem, dušom i tijelom, mrzio samu ideju rata. Ali kada je došao trenutak da bude uvučen u rat zbog same agresije, zbog potrebe da spasi svoj narod, ne samo da je ušao u rat nego je izašao kao pobjednik. Ta ideja mudrog čovjeka, čovjeka od knjige, vjernika, koji je prisiljen ratovati i koji to čini uspješno, ispunjavajući svoju dužnost i koji pri tome još izlazi kao pobjednik je za mene jedna od najdirljivijih ideja općenito”, istakao je Levy.

U nastavku možete pogledati snimak u kojem je Levy bh. medijima govorio o ulozi Alije Izetbegovića u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Fena

Intelektualno.com

Facebook komentar

Intelektualno