IGMG Klub knjige: Ljubav prema pisanoj riječi i stjecanje korisnog znanja IGMG Klub knjige: Ljubav prema pisanoj riječi i stjecanje korisnog znanja
Zagonetka čitanja provlači se kroz stoljeća. Zbog neuhvatljive, istovremeno i individualno i socijalno obojene prirode koju dijeli s knjigom, čitanju se oduvijek prilazilo sa... IGMG Klub knjige: Ljubav prema pisanoj riječi i stjecanje korisnog znanja

Zagonetka čitanja provlači se kroz stoljeća. Zbog neuhvatljive, istovremeno i individualno i socijalno obojene prirode koju dijeli s knjigom, čitanju se oduvijek prilazilo sa skeptičnom mogućnošću da se tačno i sveobuhvatno definše. Neosporno je, naime, da i u razvijenijim kulturnim sredinama knjiga nije osvojila prostor koji joj zasluženo pripada. Sigurno je da potrebu za knjigom, naviku čitanja, odnosno ono što nazivamo kulturom čitanja, oblikuje niz individualno i društveno određenih faktora koji proizlaze i iz kulturne tradicije i kulturne politike neke sredine.

U krajnjoj liniji, status knjige i značaj čitanja nije moguće izdvojiti iz relacije cjelovitog vrijednosnog sistema nekog društva, od kojeg ovisi da li će se stvarati društveni uvjeti pogodni za razvijanje potrebe za knjigom i čitanjem. U cilju utvrđivanja čitalačkih interesa preko motiva čitanja, vrste čitalačkog ukusa i intenziteta čitanja, ispitivanjem utjecaja na čitalačke ukuse preko pokazatelja o poticajima za čitanje, auto-percepciji efekta čitanja, te potrebi da se razgovara o pročitanim knjigama, istraživanjem oblika približavanja knjige mladima, posjedovanju vlastite biblioteke, posudbe knjiga iz javnih biblioteka i ispitivanjem percepcije uloge i mjesta biblioteka u razvijanju kulture mladih, pokrenut je projekat Kluba knjige u organizaciji  IGMG Balkans.

Dželila Jusić, predsjednica Ženskog omladinskog sektora IGMG-a, je za edukativni portal Intelektualno.com kazala kako se ideja o osnivanju Kluba knjige IGMG organizacije javila kao potreba da članovi sebi naprave ugodnu atmosferu unutar kolektiva u kojoj će se družiti i otkrivati sve ono što u toku svog fakultetskog obrazovanja ne uspijevaju dokučiti.

„Odavno imamo želju da široj javnosti ponudimo takav jedan specifičan projekat koji je trenutno jedinstven u našem gradu. Zamišljen je kao dugoročan projekat uz pomoć kojeg ćemo oplemenjivati naše duše i uživati, a i ujedno sticati korisno znanje. Susreti se održavaju svako 15 dana u prostorijama centra IGMG Balkans koji se nalazi na adresi Safvet-bega Bašagića 38 na Baščaršiji u terminima oko kojih se dogovore sami članovi. Trenutno nas je desetak, ali svakako da smo otvoreni za sve zainteresovane studente i ljubitelje pisane riječi. Naši sastanci su jako opušteni i nimalo jednolični. Naime, članovi Kluba kandidiraju više naslova knjiga, te se nakon izglasavanja odabere knjiga mjeseca. Na sljedećem sastanku vršimo kritički osvrt na knjigu, čitamo naša opažanja, naše pouke ili najistaknutije citate koje uzvučemo iz samog štiva. Kao prvu knjigu našeg prvog mjeseca čitanja u IGMG-ovom Klubu knjige simbolično smo izabrali Čudo bosanskog otpora od našeg rhm. predsjednika Alije Izetbegovića. Zašto simbolično? Jer smatramo da kao organizacija trebamo što više da se posvetimo osvješćivanju i pobližem upoznavanju naše omladine, ali i ostalih građana Bosne i Hercegovine sa djelom i likom našeg prvog predsjednika. Naravno da ćemo pored čitanja njegovih djela, posvećivati pažnju i ostalim bosanskim autorima, jer je ovaj projekat IGMG Kluba knjige planiran na duže staze o čemu sam i ranije govorila”, ističe Jusić.

Mubina Mumić, članica Kluba knjige, izrazila je također svoje zadovoljstvo zbog učešća u ovome projektu.

„Književnost obiluje kako proznim tako i poetskim djelima, koja odveć zaslužuju da im se posveti pažnja, vrijeme i dah nutrine svakog od nas. Malo je riječi koje bi mogle dočarati veličinu i vrijednost djela autora koja kroz vrijeme nastadoše, ali želimo da budimo od onih koji se sa knjigom druže i koji knjizi dopuštaju da ovlada prostranstvima naših duša, stoga, iskreno se nadam da će Klub knjige IGMG biti projekat koji će međz generacijama dugo živjeti“ – kaže ona.

Na kraju razgovora Jusić i Mumić pozvale su sve ljubitelje pisane riječi da se pridruže IGMG Klubu knjige, koji ima za cilj podstaći ljubav prema čitanju kod studentske populacije.

Za Intelektualno.com piše: Rabija Arifović

Facebook komentar

Intelektualno