Grad Hebron – dio palestinske baštine Grad Hebron – dio palestinske baštine
Prva asocijacija pri spominjanju Palestine svakako je kontinuirani apartjehd koji se provodi nad ovim narodom od strane Izraela. Uprkos stanju u kojem se nalazi... Grad Hebron – dio palestinske baštine

Prva asocijacija pri spominjanju Palestine svakako je kontinuirani apartjehd koji se provodi nad ovim narodom od strane Izraela. Uprkos stanju u kojem se nalazi Palestina i Palestinci, oni se mogu pohvaliti sa značajnim historijskim naslijeđem. Naime, osim specifične kulture i tradicionalnih običaja, Palestina se može pohvaliti i sa značajnim gradovima koji privlače pažnju turista širom svijeta.

Jedan od najatraktivnijih gradova na Zapadnoj Obali je Hebron, drugi po veličini grad odmah nakon Gaze. U Hebronu trenutno živi nešto više od 215.000 stanovnika koji zajedno dijele sudbinu ostatka palestinskog naroda.

Stari grad Hebrona posebno je atraktivan jer predstavlja muzej na otvorenom, te je kao takav mamac za mnogobrojne turiste.

Najpoznatije mjestu u Hebronu svakako je čuvena pećina Makpela u kojoj su grobnice Ibrahima, Ishaka i Jakuba, a.s., i njihovih supruga. Iznad pećine Makpela je Ibrahimova džamija El-Harem el-Ibrahimi.

Upravo je ova činjenica predmet spora sa vlastima Izraela koje na sve načine pokušavaju osporiti palestinsko pravo na ovo veoma značajno područje.

U tu svrhu izraleska vlast je u Hebron doselila određen broj jevrejskih doseljenika kako bi na taj način dodatno zakomplicirali odnose između stanovnika ovog grada.

Ipak, UNESCO je tajnim glasanjem tokom 2017. godine proglasio Hebron za dio palestinske baštine što se vlasima Izraela nije svidjelo.

Ovaj zanimljivi grad udaljen svega tridesetak kilometara Jerusalema dokaz je bogatog naslijeđa Palestine, koje nažalost pada u drugi plan zbog cjelokupne situacije i sporova između Palestinaca i Izraelaca.

intelektualno.com

Facebook komentar

Intelektualno