Finansijski kriminal kroz video igrice u porastu Finansijski kriminal kroz video igrice u porastu
Za ljude koji uživaju u „pucačinama“, Counter-Strike je već dugo omiljena zabava. Counter-Strike je igra koju je razvila Valve Corporation, u kojoj se tim... Finansijski kriminal kroz video igrice u porastu

Za ljude koji uživaju u „pucačinama“, Counter-Strike je već dugo omiljena zabava. Counter-Strike je igra koju je razvila Valve Corporation, u kojoj se tim terorista bori protiv specijalne jedinice policije. Različite igrice pomogle su da Steam, digitalno tržište za video igre, koje također vodi Valve, postane najuspješnijim u industriji.

Ali Counter-Strike je privukao mnogo širu publiku od mladića koji vole do kasno ostati uz svoj kompjuter. Valve je 28. oktobra objavio da zaustavlja trgovinu između igrača „kontejnerskim ključevima“ (container keys). Ovaj segment igrice podrazumjevao je da igrači, stvarnim novcem, kupe „ključeve“ kako bi pokušali da dobiju (virtuelne) nagrade poput specijalnog oružja ili odjeće.

Firma kaže da su „skoro sve„ trgovine takvim ključevima „povezane sa prevarom“. Ovo je rijdak primjer otvorenog priznanja, od strane velikih korporacija, sve većeg problema korištenja video igara za olakšavanje financijskog kriminala.

Kompanija nije objavila nikakve dodatne detalje i nije odgovorila na zahtjev časopisa i portala „The Economista“ za pojašnjenje. No, čini se vjerovatno da su ključevi, kupljeni sa ukradenim kreditnim karticama, a kasnije prodavani na Steamovom tržištu. Igrači ne mogu povući pravi novac sa svojih računa, ali kredit u igri može se koristiti za kupovinu novih virtualnih nagrada ili igara.

Postoji rastuće tržište (na web stranicama treće strane) za račune koji su već napunjeni virtualnim novcem. Kriminalci mogu dobiti novac prodajom akumuliranog virtuelnog novca igračima željnim da jeftino nabave igre ili virtualne predmete.

 

Za Intelektualno.com priredio: Faris Marukić

Facebook komentar

Intelektualno