Edhem Bičakčić za Intelektualno.com: Naš prioritet mora biti omladina Edhem Bičakčić za Intelektualno.com: Naš prioritet mora biti omladina
Edhem Bičakčić je bivši premijer Federacije Bosne i Hercegovine. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu, a radio je i kao istraživač u sektoru za studije... Edhem Bičakčić za Intelektualno.com: Naš prioritet mora biti omladina

Edhem Bičakčić je bivši premijer Federacije Bosne i Hercegovine. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu, a radio je i kao istraživač u sektoru za studije i razvoj u Elektroprivredi BiH. Također, je jedan od optuženih u Sarajevskom procesu 1983. godine. Sa gospodinom Bičakčićem, s obzirom na njegovo ogromno iskustvo, smo razgovarali o vanjskoj politici Bosne i Hercegovine i sličnim temama.

Intelektualno: Jučer je upriličena promocija knjige „Bosna: Osvrt iz Tirane“. VI ste bili jedan od promotora. Možete li nam reći nešto o razvoju odnosa između Bosne i Hercegovine i Albanije?

Bičakčić: Bosna i Hercegovina i Albanija su dvije nezavisne i suverene države. Trenutno prolaze kroz tranzicijski period od komunizma prema demokratiji. Demokratija je u ove dvije države u razvoju. Kada je u pitanju naša domovina, Dejtonski mirovni sporazum ima nedostatke. Međutim, imamo mir i situaciju da se država može razvijati. S druge strane, Albanija bilježi snažan ekonomski razvoj i prosperitet, zahvaljujući kontinuitetu. Mi smo sretni zbog toga, jer to stvara dobru osnovu za razvoj međudržavnih odnosa, koji se zasnivaju na zajedničkoj historiji i kulturnoj baštini.

Intelektualno: Kako komentarišete vanjsku politiku Bosne i Hercegovine. Gdje je potrebno staviti fokus?

Bičakčić: Vanjska politika Bosne i Hercegovine promovira jačanje boljih odnosa sa susjednim državama. Postoji problem u različitim stavovima kada je u pitanju vanjska politika. Naprimjer, potreban je konsenzus u odnosu ka priznanju nezavisnosti Kosova. Većina naših državljana želi priznati nezavisnost Kosova, ali procedure donošenja odluka u našem Predsjedništvu traže konsenzus. To je u ovom trenutku neostvarivo, ali vjerujem  da će se uskoro stvoriti uslovi. Ipak, mislim da možemo unaprijedi odnose Bosne i Hercegovine i Kosova u smislu priznavanja dokumenata, osiguranja, što bi nam osiguralo bolje veze između Bosne i Hercegovine i Kosova. Mi Kosovo vidimo kao nezavisnu državu. Ono što su Austrija i Njemačka, to je Kosovo i Albanija.

Intelektualno: Kako uvezati omladinu Bosne i Hercegovine sa omladinom u Albaniji i omladinom na Kosovu?

Bičakčić: Kada govorimo o saradnji, naš prioritet mora biti omladina. Naprimjer, potrebno je organizirati susrete sportskih klubova, te raditi na jačanju personalnih poznanstava, što će stvoriti dobru osnovu za dalji razvoj. Mi smo dužni stvoriti uslove da studenti iz Bosne i Hercegovine provedu vrijeme na univerzitetima u Albaniji, kao i da studenti Albanije provedu vrijeme u Bosni i Hercegovini, te da se na taj način unapređujemo, razvijamo i širimo znanje jedini o drugima. Jako važno je da danas unaprijedimo kontakte, kako bi sutra naša djeca odnose ove dvije države podigla na veći nivo.

Za Intelektualno.com razgovarao: Alen Borić

Facebook komentar

Intelektualno