Bošnjačka regimenta – elitna vojna jedinica koja je izgradila prvu džamiju u Sloveniji Bošnjačka regimenta – elitna vojna jedinica koja je izgradila prvu džamiju u Sloveniji
Historija Bošnjaka sa kraja devetnaestog i početka dvadesetog stoljeća sasvim sigurno spada u zanimljivije epohe. Naime, različite promjene vlasti uzrokovali su zastupanje dijametralno suprotnih... Bošnjačka regimenta – elitna vojna jedinica koja je izgradila prvu džamiju u Sloveniji

Historija Bošnjaka sa kraja devetnaestog i početka dvadesetog stoljeća sasvim sigurno spada u zanimljivije epohe. Naime, različite promjene vlasti uzrokovali su zastupanje dijametralno suprotnih stavova u bošnjačkoj politici.

Primjer tome je i dolazak Austro-Ugarske na teritoriju Bosne i Hercegovine kada na početku bošnjačka inteligencija prolazi put od opozicije do saveznika ove vlasti.

Najbolji pokazatelj savezništva su svakako hiljade Bošnjaka koji su pristupili Austro-Ugarskoj vojsci, a među njima najpoznatiji su bili vojnici čuvene Bošnjačke regimente koja je bila poznata po pozdravu “Bošnjaci dolaze”, ali i fesovima koje su nosili na Soškom frontu.

Nekoliko anegdota bilo je vezano za Bošnjačku regimentu, a među njima se izdvajaju priče vezane za Lutvu Šekića koji je rekao da bi ga se otac odrekao kada bi vidio da ne nosi fes te da taj običaj želi zadržati i u vojsci.

Bošnjačka regimenta bila je poznata i po iznimnoj hrabrosti, a dokaz tome je i priča o Elezu Derviševiću koji je sa svega četrnaest godina postao najmlađi nagrađeni vojnik  za svoje značajne doprinose u čitavoj Austro-Ugarskoj monarhiji.

U narednom videu osim priče o Bošnjačkoj regimenti možete saznati i detalje vezane za prvu džamiju u Sloveniji koja je izgrađena u mjestu Log pod Mangartom, groblju na kojem imaju fesovi, oružju pod nazivom “Bošnjački nož” i drugim historijskim činjenicama.

Intelektualno.com

Facebook komentar

Intelektualno