“Batonove priče” – priče koje govore o moralu, časti i herojstvu naših boraca “Batonove priče” – priče koje govore o moralu, časti i herojstvu naših boraca
Autor i glavni junaci ove knjige nam nude svoje životne priče prepune emocija koje su veoma važne za našu historiju. Kroz njihove individualne priče... “Batonove priče” – priče koje govore o moralu, časti i herojstvu naših boraca

Autor i glavni junaci ove knjige nam nude svoje životne priče prepune emocija koje su veoma važne za našu historiju. Kroz njihove individualne priče vidimo borbu za bolji život, iako njihove životne okolnosti prate teški zdravstveni problemi, finansijska situacija i politička destabilizacija države. Oni  prkose svemu tome i ostvaruju svoj san da njihove priče budu zabilježene, kako bi se pamtili svi oni koji su dali doprinos za naše bolje sutra.

Poznato nam je da je veliki broj zlatnih ljiljana preselio na bolji svijet, a čije će priče ostati nezabilježene. “Batonove priče” nam u tom svjetlu nudi 19 zabilježenih priča od čega peterica aktera nekih priča iz knjige nisu više među nama.  Njihove priče ostaju kao uzor nama i budućim generacijama kako bi sačuvale sjećanje na moral, čast i herojstvo naših boraca koji su žrtvovali svoju mladost, zdravlje, a sve u svrhu onoga u čemu danas uživamo – mira. Isto tako možemo naglasiti da je ova knjiga veoma važan historijski dokument ili bolje rečeno svjedočanstvo za period agresije na  Republiku Bosnu i Hercegovine u periodu od 1992-1995. godine.

Sve pohvale za ovo izuzetno vrijedno djelo idu autoru Saidu Šteti i glavnim junacima ovih priča, našim borcima iz Zenice, Foče i Jajca za hrabrost i pisanje u borbi protiv zaborava. Bez obzira na teške trenutke koje prate priče, pročitati ovo djelo nesumnjivo je velika preporuka svima onima koji teže da očuvaju i sačuvaju vlastiti identitet, jer narod koji zaboravi na vlastitu prošlost osuđen je na besudnu budućnost.

Za Intelektualno.com piše: Alena Demirović

Facebook komentar

Intelektualno