Bajramski običaji: U Sarajevu se siromašnima za Bajrame poklanjala odjeća Bajramski običaji: U Sarajevu se siromašnima za Bajrame poklanjala odjeća
Svi lijepi bajramski običaji Bošnjaka duboko su ukorijenjeni u islamsku tradiciju i sunnet Časnog Poslanika, a.s. Neki od njih kod nas se smatraju običajima,... Bajramski običaji: U Sarajevu se siromašnima za Bajrame poklanjala odjeća

Svi lijepi bajramski običaji Bošnjaka duboko su ukorijenjeni u islamsku tradiciju i sunnet Časnog Poslanika, a.s. Neki od njih kod nas se smatraju običajima, međutim to su islamski propisi. Naime, darivanje poklona rodbini i prijateljima ili bajramluka djeci su Bogu ugodna djela i vjernici se nadaju da im za to slijedi nagrada. U ranijem periodu ženski članovi porodice nekada su se darivali katom, ili nekim drugim odjevnim predmetom, dok se muškarcima darovalo ono što im je milo. Bajramluk ili kako djeca kažu „Bajram banka“ je nešto što donosi posebnu drž Bajrama za one najmlađe. Običaj je da djeca obilaze stariju rodbinu i komšije i da budu darivani novcem, čokoladom ili bombonama. Nekada je najdraži poklon djeci za bajram bila “šećerka”. Djeca su roditeljima Bajram čestitali ljubljenjem u desnu ruku, a roditelji bi uzvraćali djeci ljubljenjem u čelo i darivanjem uz hajr-dovu.

U Sarajevu krajem 19. stoljeća došlo je do promjena u odijevanju. Kupovala se modernija odjeća sa Zapada. Mnogi stanovnici nisu imali materijalne mogućnosti kupiti iste. S tim u vezi, praksa kupovine ili iznajmljivanja stare garderobe se uvukao u svakodnevni život Sarajlija. Međutim, da se praksa Poslanika Muhameda a.s. poštovala i u ovo vrijeme potvrđuju podaci koje nam donosi Aleksa J. Popović, zvani Sarajlija. Naime, u Sarajevu je postojao običaj poklanjanja odjeće siromašnim građanima, a posebno za Bajrame. Popović navodi da je ugledna sarajevska porodica Merhemić za Bajrame poklanjala kompletnu garderobu sirotinji.

Također, za našu tradiciju vezana je i sevdalinka. U jednoj takvoj opjevani su stihovi koji govore o bajramskim poklonima:

Bajram ide, Bajramu se nadam

Šta bih dragom bajramluka dala?

Kad bih dragom vezen jagluk dala

dragi mi je, malo mu je dara!

Kad bih dragom boščaluka dala

sirota sam, mnogo mu je dara!

Kad bih dragom b’jelo lice dala,

hvalit će se među jaranima

 

 

Za Intelektualno.com priredio: Alen Borić

 

Facebook komentar

Intelektualno