Stipendije i za bh. studente na prestižnom norveškom univerzitetu Stipendije i za bh. studente na prestižnom norveškom univerzitetu
Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević, potvrdio je da je bosanskohercegovačkim studentima dostupan poseban master program u okviru konzorcija šest evropskih... Stipendije i za bh. studente na prestižnom norveškom univerzitetu

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević, potvrdio je da je bosanskohercegovačkim studentima dostupan poseban master program u okviru konzorcija šest evropskih univerziteta. Riječ je o master programu pod imenom SECCLO ( Security and Cloud Computing) u sklopi platforme Erasmus Mundus. Program obuhvaća univerzitete iz Norveške, Finske, Estonije, Švedske, Danske i Francuske, a čiji je nosilac Norveški univerzitet NTNU (The Norwegian University of Science and Technology). Studij traje dvije godine i po svojoj prirodi je vrlo praktično orijentiran. Studenti koji završe ovaj program dobivaju dualnu diplomu i to univerziteta na kojem je počet i univerziteta na kojem je završen studij.

Ono što se postavlja kao preduslov je bachelor diploma u bilo kojem IT području i odlično znanje engleskog jezika. Oni koji završe ovaj master program na tržištu će biti vrlo konkurentni kao software inžinjeri, programeri, IT security specijalisti, software developeri, web ili mobile devoperi. Za aplikante iz Bosne i Hercegovine postoji mogućnost pune i djelomične stipendije, u zavisnosti od individualne kvalifikacije kandidata.

Profesor Nils Kalstad, šef Instituta za informacijsku sigurnost i komunikacijske tehnologije na NTNU pojašnjava da je ovaj program osmišljen upravo za one studente koji žele za dvije godine da dobiju kako odličnu edukaciju u modernim tehnologijama, tako i bolje iskustvo u praksi.

Za više informacija, posebice oko rokova i administrativno tehničkih aspekata, profesor Kalstad naglašava da bh. studenti trebaju posjetiti VIDEO ili se obratiti direktno na univerzitet i to na kontakt@iik.ntnu.no odnosno maria.baronsen@ntnu.no kao i mona.nordaune@ntnu.no.

Intelektualno.com

Facebook komentar

Intelektualno