140.000 muslimana klanjalo bajram-namaz u engleskom Birminghamu 140.000 muslimana klanjalo bajram-namaz u engleskom Birminghamu
U organizaciji Green Lane Masjida u Birminghamu,  rekordnih 140.000 muslimana klanjalo je bajram-namaz i okupilo se u najvećoj takvoj proslavi Bajrama u Evropi, javlja... 140.000 muslimana klanjalo bajram-namaz u engleskom Birminghamu

U organizaciji Green Lane Masjida u Birminghamu,  rekordnih 140.000 muslimana klanjalo je bajram-namaz i okupilo se u najvećoj takvoj proslavi Bajrama u Evropi, javlja Bhinfodesk iz Birminghama.

Proslava kojom se obilježava kraj Ramazana, sveti mjesec islamskog posta, održava se već  osam godina u Small Heth parku u djelu grada gdje živi veliki boj muslimana. Ovakav masovni način obilježavanja Bajrama krenuo je 2011. godine i tada se okupilo 12 000 vjernika.

Glasnogovornik organizacije je rekao: “Ova proslava je jedna od najvažnijih u islamskom vjerskom kalendaru i to je prilika za sve nas da se udružimo u miru i jedinstvu.Svi smo pponosni  činjenicom da je veliki broj  ljudi iz različitih vjera i iz cijelog svijeta otputovao u Birmingham naa ovogodišnju proslavu Bajrama. Mesecima smo radili sa pet lokalnih džamija i našim humanitarnim  partnerom Human Appeal da organizujemo zajednicu za nezaboravan dan molitve, igara i zabave.”

Ramazan je takođe vrijeme za dobrotvorno davanje, a džamija i centar su prikupili više od milion funti za projekat pomoći  ugroženom narodu Sirije.

Inače, više od 200 volontera pomagalo je u realizaciji ove  velike vjerske manifestacije.

intelektualno.com

Facebook komentar

Intelektualno